15 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>-=ШАБЛОН=->Туризм>Інформаційна довідка
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Понеділок, 08 жовтня 2018 12:15

    Інформаційна довідка

    ЛУЦЬКИЙ РАЙОН

    Площа району 0,973 тис. кв. км, що становить 4,8% території області. Межує з Горохівським, Ківерцівським, Локачинським та Рожищенським районами області, Рівненською областю.

    Район включає 83 сільських населених пункти і 2 селища міського типу (Торчин, Рокині).

    Луцький район утворено в 1939 р. і відновлено в сучасних межах 8 грудня 1966 р., хоча Луцька волость згадується ще в XIII ст. Центром району є водночас і обласний центр − місто Луцьк.

    Район розташований у південній поліській та західній лісостеповій фізико-географічних зонах. Середньорічні температури: літня + 18 С, зимова - 8 С. Кількість опадів: 540 - 560 мм.

    На території району є 2 озера, протікає 4 річки, найбільша з яких - Стир довжиною 38 км на території району.

    Основна діяльність району − сільське господарство. Воно спеціалізується з вирощування зернових, цукрових буряків, великої рогатої худоби м’ясо-молочного напряму.

    В районі працює Волинський інститут агропромислового виробництва Української Академії аграрних наук.

    На території району розміщено 8 храмів − пам’яток архітектури, що занесені до Державного реєстру та охороняються законом. Територія району, його села та селища багаті на пам’ятки археології, зокрема часів палеоліту, мезоліту, неоліту. Особливо щедра Луцька земля на ранньослов’янські та давньоруські пам’ятки.

    На території району налічується 39 підприємств ресторанного господарства та 4 заклади тимчасового проживання.

    Зокрема слід відмітити:

    - в смт Рокині Луцького району є садиби сільського зеленого туризму, які розміщені на території Музею історії сільського господарства Волині-Скансен (директор Музею с/г Середюк О.М.).

    В смт Рокині знаходиться Музей історії сільського господарства Волині-скансен -  дивовижна експозиція героїчного минулого українського народу.

    - на території Липинської сільської ради знаходиться рекреаційний комплекс «Рестпарк» (с. Струмівка, вул. Рівненська,135).

    Комплекс розташований на території понад 2 га, де на відвідувачів чекатимуть затишні та комфортабельні номери готелю, просторий та вишуканий ресторан, неповторні банкетні зали, дерев’яні альтанки, конференц-зал та чудові розваги.

    Для любителів піших прогулянок чудово прилаштована територія із доріжками та кованими лавочками для відпочинку. Поряд із комплексом знаходиться сосновий бір, куди можна відправитись для пішохідної чи вело прогулянки. Пропонується найрізноманітніші види відпочинку: риболовля, більярд, екскурсійні тури, пейнтбол, кінні прогулянки.

    - на території села Баїв у колишньому сільському клубі знаходиться «Музей меду».

    Музей меду заснований у селі Баїв 2012 року. Розміщується музей у сільській хаті, реставрованій пасічниками-ентузіастами. Екскурсії починають проводити з подвір’я, де розміщені великі вулики різних видів, які пасічники використовували з давніх часів і до наших днів. Музей став популярним і як місце проведення виїзних весільних церемоній.

    - у віданні державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» на північ від села Воротнів Луцького району на 600 га розташований ботанічний заказник загальнодержавного значення «Воротнів», який ще має назву «маленька Волинська Швейцарія». Для відвідувачів організовані місця зі столиками поруч з лісом і красивим ставком. Оскільки проїзд на автомобілі дозволений тільки по одній дорозі, багато хто надає перевагу пішим або велосипедним турам.

    - зона відпочинку с.Богушівка – біля ставків наявна баня та альтанки

    - зона відпочинку с.Боголюби – біля ставків наявні 11 альтанок, спортивний та дитячий майданчики, а також надаються послуги спортивної риболовлі.

    - зона відпочинку с.Сирники – біля ставків наявні альтанки

    - зона відпочинку с.Гаразджа - с.Воротнів – біля ставків наявні альтанки

    - зона відпочинку с.Забороль – біля ставків наявні альтанки

    - зона відпочинку с.Усичі – надаються послуги риболовлі, біля ставків наявні альтанки.

    Туристичні маршрути Луцького району

    Транскордонний Устилуг-Луцьк

    пам’ятка архітектури національного значення – Миколаївська церква в селі Смолигів; смт Торчин – історико-краєзнавчий музей; церква Святого Луки в селі Усичі; пам’ятка археології національного значення «Городище Х-ХІІІ ст.» в селі Шепель; пам’ятка археології національного значення – Успенська церква в селі Шепель; пам’ятка архітектури місцевого значення Соборобогородицька церква в селі Забороль.

    Транскордонний Ягодин – Ковель – Київ

    музей історії сільського господарства Волині,   музей – скансен; смт Рокині – пам’ятка садово-паркового мистецтва «Байрак»; пам’ятка архітектури місцевого значення – церква Святої Параскеви в селі Милуші; оборонна споруда І світової війни «Форт» в селі Боратин; пам’ятка архітектури національного значення – Покровська церква в селі Піддубці.

    Луцьк – Дубно

    Об’єкти туристичного відвідування:

    пам’ятка архітектури місцевого значення – церква Олександра Невського в селі Підгайці; пам’ятка архітектури національного значення – церква Різдва Богородиці в селі Воротнів.

    Луцьк – Львів

    Об’єкти туристичного відвідування:

    пам’ятка архітектури місцевого значення – Миколаївська церква в селі Городище-2; пам’ятка архітектури національного значення – Хрестовоздвиженська церква в селі Коршів; пам’ятка архітектури національного значення – Покровська церква в селі Несвіч; «Козацькі могили» в селі Несвіч.

    Луцьк – Торчин

    пам’ятка архітектури національного значення – церква Михаїла Архістратига та пам’ятка природи «Білостоцькі джерела» в селі Білосток.

    Переглядів 9860
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua