29 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    П'ятниця, 12 квітня 2024 10:45

    ЗВІТ про роботу служби у справах дітей за І квартал 2024 року

    ЗВІТ

    про роботу служби у справах дітей за І квартал 2024 року

    Відповідно до чинного законодавства України служба у справах дітей Луцької районної державної адміністрації забезпечує організацію заходів соціального-правового захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Положення про службу у справах дітей Луцької районної адміністрації, затверджене розпорядженням голови районної державної адміністрації Волинської області від 23.02.2018 р. № 97. Структура служби затверджена розпорядженням начальника Луцької районної військової адміністрації від 08.02.2024 року № 13. Кількість працівників відповідно до штатного розпису – 6, з них: 5 – зайняті, 1 – вакантна.

    Для забезпечення достовірного обліку робочого часу працівників ССД щомісячно здійснюється ведення табеля обліку робочого часу. Постійно ведеться контроль за додержанням графіків чергових відпусток, проводиться внесення змін в особові справи працівників, пов’язані з трудовою діяльністю.

    З метою набуття та вдосконалення професійних знань, умінь та навичок, працівники проходили навчання відповідно до складених індивідуальних програм на 2024 рік:

    За короткостроковими програмами: січень 2024 року – двоє працівників, пройшли навчання за темою «Державна мова» та отримали по 0,5 кредиту ЄКТС; один працівник – за темою «Організація роботи зі зверненням громадян» та отримав 0,2 кредиту ЄКТС; лютий 2024 року - двоє працівників, пройшли навчання за темою «Дотримання прав людини та протидія дискримінації» та отримали по 0,3 кредиту ЄКТС;один працівник – за темою «Державна служба в умовах змін» та отримав 0,4 кредиту ЄКТС; березень 2024 року- один працівник – за темою «Управління персоналом на державній службі» та отримав 0,2 кредиту ЄКТС.За загальною професійною програмою для державних службовців категорії «В» пройшли навчання двоє працівників та отримали по 2 кредити ЄКТС.

    Значну увагу працівники служби приділяють самоосвіті, так у січні 2024 року усі працівники пройшли онлайн курс за темою «Єдина Україна: становлення національної ідентичності».

    У березні 2024 року двоє працівників ССД успішно склали іспит та отримали сертифіката про рівень володіння державною мовою, на рівні першого ступеня.

    Відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції»  з           01 січня до 31 березня 2024 року включно працівниками ССД ( в тому числі, які були звільнені у 2023 році), подані щорічні декларації за 2023 звітний період.

    На сайті Луцької РДА наявна електронно-інформаційна вкладка служби у справах дітей, в якій постійно висвітлюється робота служби, за звітний період було розміщено 3 статті.

    При потребі з колективом проводяться робочі наради. У першому кварталі з начальником служби у справах дітей райдержадміністрації проведено 6 нарад з працівниками, на яких розглядалися  питання: кібербезпека в державних органах; подання декларацій про доходи; стан виконавської дисципліни в колективі; підсумки роботи із зверненнями громадян, правила внутрішнього службового розпорядку, стан наповнення даних в ЄІАС «Діти», плани роботи служби, тощо.

     В березні 2024 року було проведено перевірку виконання делегованих повноважень виконкома Цуманської селищної ради. Оформлено відповідну довідку, надано методичну, практичну допомогу та рекомендації стосовно усунення недоліків у роботі службі у справах дітей селищної ради з питань організації роботи.

    Службою у спрвах дітей щоквартально узагальнюється статистична інформація, так  за І квартал підготовлено та подано звітну квартальну документацію, що стосується діяльності служби ( «Діти вулиці», «Вокзал», про жорстоке поводження з дітьми, про загибель, смерть дітей, про ухиляння батьків від виконання своїх батьківських обов`язків, по попередженню насильства в сім`ї, про покинутих, знайдених дітей, про запобігання та протидії насильству, про рух кадрів, звіти з усиновлення, моніторинг стану надання статусу та влаштування дітей).

    Особливої уваги потребує питання надання органами опіки та піклування статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Станом на 31.03.2024 року статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів надано 92 дітям, з них 20 отримали цей статус в І кварталі 2024 року.

    На території Луцького району станом на 31.03.2024 року проживає 33033 дитини. На первинному обліку перебуває 192 дитини: 131 ‑ дитина, позбавлена батьківського піклування, та 61 дитина-сирота. Із зазначених категорій дітей перебувають: під опікою - 149 дітей, 12 - в прийомних сім’ях, 25 - в дитячих будинках сімейного типу, 6 - на державному забезпеченні. Від початку 2024 року на первинний облік взято 3 дітей та влаштовано їх під опіку, знято 8 дітей. Усім дітям, поставленим на первинний облік дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування надано статус відповідно до чинного законодавства.

    На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 38 дітей, які підлягають усиновленню. У першому кварталі підготовлено одну анкету дитини, яка перебуває на обліку дітей, які мають підстави для усиновлення. Сформоване та надане одне направлення для знайомства з дитиною, яка  перебуває на обліку служби та може бути усиновлена.

    Із загальної кількості 35 дітей влаштовані в ПС та ДБСТ, 1 – вихованка будинку дитини, 2 - учні спеціалізованої школи-інтернату.

    В районі проживає 52 родини, які усиновили та виховують 66 дітей, за якими здійснюється нагляд згідно вимог законодавства. У І кварталі було відвідано за місцем проживання 1 сім’ю, складено та підписано звіт про умови проживання та виховання  усиновленої дитини.

    Службою у справах дітей розглянуто 8 звернень щодо внутрішньосімейного усиновлення, перевірено документи, підготовлено висновки про доцільність усиновлення 10 дітей, забезпечено участь представництва в суді. Станом на 01 квітня 2024 року 5 дітей усиновлені вітчимом, справи щодо усиновлення ще 5 дітей знаходяться в судах.

    За звітний період розглянуто 9 звернень громадян України щодо постановки на облік як кандидатів в усиновлювачі, усі сімейні пари направлені на навчання до Волинського обласного центру соціальних служб, надано 3 висновки служби у справах дітей про можливість бути усиновлювачами, три сімейні пари поставлено на облік.

    На територіях сільських, селищних рад району функціонують 8 прийомних сімей та 8 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 73 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Протягом І кварталу 2024 року розпорядженням начальника РВА одна прийомна сім’я змінила статус на дитячий будинок сімейного типу у зв’язку із збільшенням кількості вихованців (довлаштовано 1 дитину, позбавлену батьківського піклування). Підготовлено договір про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу.

    Відповідно до графіка обстежень умов проживання і виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в ПС/ДБСТ на 2024 рік, проведено 4 таких обстеження, про що складено відповідні акти. В результаті обстежень порушень прав дітей не виявлено. Батьки-вихователі і прийомні батьки належним чином виконують покладені на них обов’язки по вихованню дітей.

    У березні 2024 року отримано 2 звернення щодо постановки на облік як кандидатів в прийомні батьки та батьки вихователі, які розглянуті службою у справах дітей райдержадміністрації, перевірено документи, з’ясовано мотиви створення ПС/ДБСТ, ставлення до виховання дітей. Роз’яснено порядок та умови створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, обов’язки прийомних батьків/батьків-вихователів та направлено на проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Працівниками служби у справах дітей постійно надаються консультації щодо питань, пов’язаних із перетином державного кордону дітьми та особами, які їх супроводжують, в умовах воєнного стану. В евакуації знаходяться                    один дитячий будинок сімейного типу у Федеративній Республіці Німеччина з 6 дітьми-вихованцями та 1 прийомна сім’я в США з 4 прийомними дітьми. З прийомними батьками і батьками-вихователями постійно підтримується зв’язок через чат у Вайбер. Надаються консультації щодо питань, пов’язаних із перебуванням дітей за кордоном.

    На території Городищенської сільської ради продовжує функціонувати 1 дитячий будинок сімейного типу, який був евакуйований із зони бойових дій (Луганська обл. м.Лисичанськ) в якому виховується 10 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. У березні 2024 року працівниками служби у справах дітей спільно із працівниками КУ ЦНСП Щастинської міської військової адміністрації Щастинського району Луганської області здійснено виїзд у цей ДБСТ. В результаті перевірено умови проживання, утримання і виховання десяти дітей-вихованців, проведено бесіду з матір’ю-вихователькою, обговорено ряд питань щодо захисту прав та інтересів дітей, надано відповідні консультації та передано сім’ї гуманітарну допомогу (продукти харчування).

    Систематично вноситься актуальна інформація в гугл-таблиці про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, евакуйованих дітей за кордон та тимчасово переміщених по Україні. Станом на 01.04.2024 року перевірено та відкориговано інформацію, внесену працівниками служб у справах дітей сільських/селищних рад.

    Важливим напрямком роботи є вчасне виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Станом на 31.03.2024 року на профілактичному обліку перебуває 68 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини.

    Протягом І кварталу 2024 року поставлено на облік 7 дітей, що проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, сформовано індивідуальні плани по кожній дитині, знято 5 дітей, які перебували в складних життєвих обставинах, у зв’язку із зникненням підстав перебування на обліку.

    Службою у справах дітей здійснюється контроль за умовами виховання, утримання, розвитку, навчання даної категорії дітей, проводиться робота з батьками щодо відповідального батьківства, оперативне реагування на потреби та ризики дітей, забезпечено спілкування з дитиною, батьками щодо наявних проблем у сім’ї, необхідної допомоги, проведення, у разі потреби, оцінки рівня безпеки дитини, обмін інформацією між суб’єктами соціальної роботи.

    Працівниками служби у справах дітей Луцької райдержадміністрації постійно надається методична та практична допомога відповідальним працівникам служб у справах дітей сільських, селищних рад Луцького району щодо обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах щодо  затвердження індивідуальних планів роботи з ними, обстеження умов проживання та поновлення даних в їх особових справах.

    Протягом І кварталу 2024 року надійшло 26 письмових та 67 усних звернень від громадян з питань соціального та правового захисту дітей. Проведено 67 консультацій з питань соціального та правового захисту дітей.

    Реєстрація усних звернень проводиться в журналі обліку особистого прийому громадян, реєстрація письмових звернень та інформація про їх виконання здійснюється в СЕД «АСКОД».

    Основні питання, які порушуються заявниками – це питання: влаштування дітей до сімейних форм виховання; щодо надання висновків про доцільність усиновлення, постановку на облік як кандидатів в усиновлювачі, потенційні прийомні батьки, батьки-вихователі; щодо надання погоджень на виїзд за кордон з дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування та інші.

    Протягом І кварталу 2024 року службою у справах дітей  продовжено роботу по наповненню Державного електронного реєстру  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На кожну дитину, яка з початку року поставлена на первинний облік, створено обліково-статистичну картку, до якої внесено необхідну інформацію.  В разі необхідності  спеціалістами служби у справах дітей вносяться зміни та доповнення до обліково-статистичних карток дітей даної категорії. Протягом звітного періоду ССД РДА постійно проводиться моніторинг бази ЄІАС «Діти», результати моніторингу та методичні рекомендації щодо ведення електронного обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  обговорювалися  з відповідальними спеціалістами служб у справах дітей сільських та селищних рад.

    На сьогодні актуальними залишаються питання:

      -  здійснення інформаційної кампанії з популяризації сімейних форм виховання ( патронат, ДБСТ, ПС);

      -    модернізація програмного забезпечення комп’ютерів, які використовуються для роботи ЄІАС «Діти».;

      -  забезпечення пальним на  виїзди для обстеження умов проживання потенційних усиновителів, ДБСТ, ПС та перевірки організації роботи ЄІАС «Діти» .

    Начальник служби                          clip_image002.gif                 Людмила ГЛАДЧУК

    у справах дітей Луцької РДА

    Переглядів 28
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua