18 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Середа, 11 грудня 2019 16:47

    Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

    Заява

    про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

    детального плану території для  культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей (за межами населених пунктів) на території Торчинської селищної ради Луцького району  Волинської області.

    Загальні положення

    Замовник СЕО

    Луцька районна державна адміністрація, вул. Ковельська, 53, м.Луцьк, Волинська область, 43001; ЄДРПОУ: 04051425

    Вид та основні цілі документу державного планування

    Детальний план території для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей (за межами населених пунктів) на території Торчинської селищної ради Луцького району  Волинської області розробляється на замовлення Луцької державної адміністрації згідно Розпорядження №205 від 24.07.2019р.  відповідно до вимог ДБН Б.2.2-12:2019 "Планування та забудова територій". Київ. 2019 р.

     В проекті опрацьовується планувальне рішення використання території площею  0,4470 га.

    Детальний план є містобудівною документацією місцевого рівня, яка визначає функціональне призначення, параметри забудови земельної ділянки з метою розміщення об’єкту будівництва, формування принципів планувальної організації забудови, уточнення в більш крупному масштабі положень схеми планування території району, визначення планувальних обмежень  використання території  згідно з державними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами, формування пропозицій щодо можливого розташування об’єкту з користування надрами в межах однієї проектної території із дотриманням вимог містобудівного, санітарного, екологічного, природоохоронного, протипожежного та іншого законодавства з метою залучення інвестицій згідно інтересів територіальної громади, заходів щодо реалізації містобудівної політики розвитку території району, згідно п.4.1. ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території»; визначення містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки.

    Проект повинен розроблятися у відповідності до:

    Земельного, Водного та Лісового кодексів України; Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»; Закону України «Про відходи»; Закону України «Про охорону атмосферного повітря»; Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»; Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»; Закону України «Про природно-заповідний фонд України»; Закону України «Про екологічну мережу України»; Закону України «Про охорону земель»; Закон України «Про рослинний світ»; Закону України «Про тваринний світ»; Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку»; ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій»; ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій»; ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів»; ДСП - 173 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів»; ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень»; ДБН А.2.2-1-2003 «Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд»; ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території»; СНіП 1.02.01 "Охорона навколишнього природного середовища"; Наказу міністерства охорони здоров'я України № 173 від 19.06.96 «Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів». Інформація про те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів):

    Детальним планом  розглядається територія прибережної захисної смуги річки Серна в межах якої передбачається ділянка загальною площею 0,4470 га з метою облаштування рекреаційної  зони активного відпочинку. Дана річка відноситься до малих річок та прибережна захисна смуга встановлена-25м.

    Створення рекреаційної зони та зони відпочинку забезпечить сприятливі умови  для покращення умов відпочинку, фізичної підготовки та культурного виховання молоді та мешканців села, сприятиме соціально-економічному розвитку території, покращенню інфраструктури.

    Проектна територія  знаходиться в північному напрямку від с.Усичі за межами населеного пункту, на території Торчинської селищної ради на лівому березі річки Серна.  Рельєф ділянки частково рівнинний  та частково пологий  з ухилом у південному напрямку до річки Серна. Перепад горизонталей складає 7.00 м (198.00-205.00).

     З півночі проектна територія межує частково з існуючою житловою забудовою садибного типу, а частково з півночі та сходу з землями для ведення особистого селянського господарства, з заходу- землі загального користуванн- дорога, з півдня –  водний об’єкт – р. Серна.

    Кліматичні умови району обумовлюють його розташування в помірно – континентальному кліматичному поясі, який характеризується відносно м'якою зимою,вологою весною, нежарким літом і відносно сухою осінню.

    Характеристика інженерно-будівельних умов: кліматичний район – І північно-західний;нормативний швидкісний тиск вітру - 0,38 КПа;

    - напрям пануючих вітрів:  влітку - західний, взимку - північно-західний;

    - температура зовнішнього зимового повітря - 21 0 С; вітрове навантаження - 48 кгс/м2;;снігове навантаження - 124 кгс/м2; глибина промерзання грунту - 0,9 м; грунти - дерново-підзолисті;  грунтові води - орієнтовно на глибині - 1.5-3.0 м; особливих умов в районі проектної забудови немає.

    Санітарні та екологічні умови задовільні.

    На даний час, територія на яку розробляється ДПТ використовується, як землі водного фонду та відносяться до земель Торчинської селищної ради. Елементи благоустрою на даній території відсутні. Водний об’єкт знаходиться в занедбаному стані зарослий очеретом, ряскою, береги порослі чагарниками, самосійними та порослевими деревами переважно породи верба.

    На території проектування відсутні існуючі будівлі та споруди, об‘єкти культурної спадщини не виявлено. Землі історико-культурної спадщини в межах ДПТ відсутні.

    Інженерні мережі в межах проектованої території відсутні.

    Доступ до території проектування ДПТ здійснюється з дороги місцевого значення вул. Загребельної.Планувальними обмеження для здійснення планової діяльності на території ДПТ є охоронні зони, прибережно-захисні смуги, червоні лінії.

    Територія проектної рекреаційної зони активного відпочинку буде поєднувати в собі фізкультурно-оздоровче і тренувальне місце, та заохочуватиме молодих людей до заняття спортом. Для цього передбачається спорудження реверсивно-буксирувальної  канатної дороги для занять водними видами спорту. Монтаж та демонтаж елементів об’єкту є технічно простими, не потребують значних зусиль та часу. Габарити використання поверхні водоймища передбачені проектом(довжина – 160м та ширина – не більше 20м.) Для забезпечення даних умов передбачається розчищення русла річки Серна.

    Ймовірні наслідки

    а) У процесі влаштування та експлуатації рекреаційної зони активного відпочинку можливі різні ризики впливу на навколишнє природне середовище.

    Оцінка за видами та кількістю очікуваних відходів, викидів (скидів), забруднення води, повітря, ґрунту та надр, шумового, вібраційного, світлового, теплового та радіаційного забруднення, в результаті виконання підготовчих і будівельних робіт та провадження планованої діяльності наведено у таблиці 1.

    Таблиця 1. Оцінка за видами та кількістю очікуваних ризиків впливу (відходів, викидів (скидів), забруднення води, повітря, ґрунту та надр, шумового, вібраційного, світлового, теплового та радіаційного забруднення в результаті  провадження планової діяльності)

    Відходи

    Під час проведення будівельних та підготовчих робіт будуть утворюватися комунальні, будівельні відходи. Будівельні відходи, які можуть складатися з брухту бетону, дерев’яних конструкцій, лому чорних металів, піску, каміння.

    У період експлуатації рекреаційної зони активного відпочинку можливе утворення побутових відходів.

    Поверхневі та підземні води

    Створення додаткових впливів не передбачається.

    Ґрунт та надра

    Вплив здійснюватиметься: при розробці будівельного майданчика; розчищення русла р.Серна;будівництві і влаштуванні рекреаційної зони активного відпочинку.

    Атмосферне повітря

    У результаті виконання будівельних робіт будуть наявні неорганізовані нестаціонарні джерела викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря – автотранспорт, дизель-генератор, зварювальні роботи, пересипка сипучих матеріалів (грунт, пісок, щебінь).

    При зварюванні в атмосферне повітря виділяється - заліза оксид, марганець та його з'єднання, хром шестивалентний, азоту оксид, вуглецю оксид.

    Акустичний вплив

    Під час будівельних робіт, від пересування техніки, виконання земляних робіт тощо, виникне додаткове шумове навантаження. Під час експлуатації рекреаційної зони активного відпочинку перевищення рівнів шуму не передбачається.

    Світлове, теплове та радіаційне забруднення

    Очікування впливу не передбачається.

    Флора та  фауна

    З огляду на характер запланованих робіт,  вплив на місцеву фауну та флору буде тимчасовим при розчищенні русла р.Серна.

    Геологічне середовище

    Вплив буде здійснюватися при розчищенні русла р.Серна та монтажних робіт по встановленні реверсивно-буксирувальної канатної дороги.

    Технологічні ризики / аварії що можуть вплинути на здоров’я населення

    Додаткового впливу на стан здоров’я населення безпосередня діяльність рекреаційної зони  активного відпочинку не створюватиме. Технологічні ризики відсутні.

    б) В зоні орієнтовної СЗЗ ділянки з природоохоронним статусом відсутні.

    в) Зважаючи на географічне положення ділянки, транскордонні наслідки реалізації планової діяльності для довкілля приграничних територій, у тому числі здоров’я населення, не очікуються.

    Розгляд альтернатив

    Альтернативних варіантів проекту не передбачається, оскільки обрано вільну ділянку яка знаходиться на березі р.Серна в північному напрямку від с.Усичі, транспортна доступність передбачається існуючими вулицями даного населеного пункту, що створить зручний доступ до користування рекреаційною зоною  мешканцями .

    Проектом потрібно передбачити застосування найкращих сучасних технологій та практик, врахувати містобудівні обмеження та особливості району розташування.

    Під час розробки СЕО передбачається використовувати наступну інформацію

    - доповіді про стан довкілля.

    - статистичну інформацію.

    - фонові та лабораторні дослідження стану довкілля.

    - дані моніторингу стану довкілля.

    - оцінку впливу на довкілля планової діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля.

    При виконанні звіту проекту заплановано використання методів стратегічного аналізу, насамперед аналіз контексту стратегічного планування, що передбачає встановлення зав’язків з іншими документами державного планування та дослідження нормативно-правових умов реалізації рішень.

    Заходи, для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

    Для влаштування основних споруд рекреаційної зони активного відпочинку, потрібно визначити загальну площу, необхідну для розташування тимчасових споруд планового об’єкту. Визначити способи поводження з відходами, що утворюватимуться під час будівництва та експлуатації рекреаційної зони.

    Передбачити забезпечення санітарних норм роботи працівників.

    Передбачити проведення робіт з рекультивації порушених земель відповідно до вимог існуючого законодавства.

    На стадії проектування провести докладні розрахунки по об'ємах ґрунту, що виймається, і основних чисельних показниках благоустрою.

    Оцінити шумове забруднення протягом періоду будівництва та експлуатації рекреаційної зони.

    Забезпечити зниження негативних вплив робіт, зокрема, не допускати заправки будівельної техніки паливно-мастильними матеріалами на ділянці. Залишки будівельних матеріалів вивозити у спеціально відведені місця.

    В склад заходів по інженерній підготовці території, згідно з характером наміченого використання та планувальної організації території, необхідно включити вертикальне планування території, поверхневе водовідведення.

    Зміст звіту про стратегічну екологічну оцінку

    Основні цілі детального плану, його зв’язок з іншими документами державного планування;

    - характеристика поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогнозні зміни цього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

    - характеристика стану довкілля, умов життєдіяльності населення та стану його здоров’я на територіях, які ймовірно зазнають впливу (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

    - екологічні проблеми, у тому числі ризики впливу на здоров’я населення, які стосуються детального плану території, зокрема щодо територій з природоохоронним статусом (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

    - зобов’язання у сфері охорони довкілля, у тому числі пов’язані із запобіганням негативному впливу на здоров’я населення, встановлені на  державному та місцевому рівнях, що стосуються детального плану території;

    - опис наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у тому числі вторинних, кумулятивних, синергічних, коротко-, середньо- та довгострокових (1, 3-5 та 10-15 років відповідно, а за необхідності - 50-100 років), постійних і тимчасових, позитивних і негативних наслідків;

    - заходи, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання детального плану території;

    - обґрунтування вибору виправданих альтернатив, якщо такі розглядалися, опис способу, в який здійснювалася стратегічна екологічна оцінка, у тому числі будь-які ускладнення (недостатність інформації та технічних засобів під час здійснення такої оцінки);

    - заходи, передбачені для здійснення моніторингу наслідків виконання детального плану території для довкілля, у тому числі для здоров’я населення.

    - резюме нетехнічного характеру інформації, передбаченої пунктами 1-10 цієї частини, розраховане на широку аудиторію.

    Орган до якого подаються зауваження та пропозиції

     Луцька районна державна адміністрація, вул. Ковельська, 53, м.Луцьк, Волинська область, 43001; електрона адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

    Строки подання

    15 днів з дня публікації Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки детального плану території для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей (за межами населених пунктів) на території Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області ,відповідно до п.п. 5,6 ст. 10 Закону України "Про стратегічну екологічну оцінку". 

    Управління регіонального розвитку Луцької райдержадміністрації

    Віктор Велк  728 079

    Переглядів 1368
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua