03 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Четвер, 10 березня 2016 08:36

    Розмова з військовим комісаром щодо контрактної служби в Збройних Силах України

    - Сьогодні з біл-бордів і сітілайтів чоловіків закликають йти на службу за контрактом.

    Які переваги такої служби?

     - З Нового року керівництво держави, Міністерство оборони України надають перевагу комплектуванню Збройних сил військовослужбовцями за контрактом. У першу чергу це зумовлено тим, що люди, які призвані на військову службу за контрактом, і їхнє ставлення до виконання своїх обов’язків, так би мовити, більш відповідальне.

    Крім цього, значно збільшене грошове забезпечення і як для мобілізованих, які зараз проходять військову службу, так і для тих, яких військовий комісаріат відбирає для комплектування Збройних сил України.

    З метою професійної навченості, адаптації у військовому колективі та успішного виконання завдань за майбутньою професією -  визначений алгоритм направлення кандидатів на військову службу за контрактом з військових комісаріатів, відповідно до якого військовослужбовці, які уклали контракти у навчальних центрах проходять загальновійськову та фахову підготовку від 34 діб до двох місяців, а ті, які набули бойового досвіду та не потребують підготовки , у триденний строк переміщуються для подальшого проходження військової служби до військових частин.

    - Хто може йти служити за контрактом? Які вимоги до кандидатів?

     - На військову службу за контрактом підбирають і призивають громадян як чоловічої статі, так і жіночої. Вік громадян від 18 до 60 для чоловіків і від 18 до 40 років для жінок. Перевага звичайно надається демобілізованим учасникам антитерористичної операції з набутим бойовим досвідом, але не буде відмовлено посадовими особами військового комісаріату і всім іншим громадянам, які виявили таке бажання.

    Крім цього, для демобілізованих учасників АТО, які знову бажають бути призваними на військову службу за контрактом, є можливість укласти контракт не на три роки, а на півроку. Через півроку вони можуть знову підписати контракт: чи на півроку, чи на три роки – за їх бажанням.

    - Яку зарплату отримуватимуть військові?

     - Що стосується грошового забезпечення, це від семи тисяч гривень для рядового складу, сержантський склад – від 8 тисяч гривень, командир взводу в середньому отримуватиме від 9,5 тисяч гривень.

    - Для вищевказаних категорій додаткове грошове забезпечення під час виконання бойових завдань в зоні АТО.

    - Що входить до соціального пакету, який отримують контрактники?

     - Офіцерський склад, який уклав контракт, має право за рахунок Міністерства оборони винаймати житло, яке щомісячно йому буде компенсувати держава.

    - І зараз в проекті розроблені такі самі норми щодо найму житла і компенсації й для рядового та сержантського складу.

    Крім цього,рівень освіти кандидата на військову службу за контрактом – це від базової середньої освіти (9 класів) до вищої освіти, всі кандидати – рівні не зважаючи на рівень освіти.

    - Військовослужбовці, які не мають вищої освіти, але бажають її отримати, мають право навчатися без відриву від військової служби у вищих військових начальних закладах, вищих навчальних підрозділах вищих начальних закладів, а у разі відсутності можливості підготовки за спеціальностями у цих навчальних закладах, - в інших вищих навчальних закладах за рахунок Міністерства оборони України

    Щорічну відпустку зі збереженням місячного грошового забезпечення та додаткової грошової допомоги на оздоровлення  у розмірі місячного грошового забезпечення.

    Безоплатну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров'я як військовослужбовців так і членів їх сімей.

    Санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристичних базах Міністерства оборони України за бажанням військовослужбовця.

    Речове забезпечення у відповідності до визначених норм.

    - На який термін укладають контракт?

     - Військові можуть укласти контракт до:

    рядовий склад – на три роки;

    сержантський  і старшинський склад – від трьох до п’яти років;

    офіцерський склад – на п’ять років;

    - У яких частинах служать контрактники? Чи можна вибирати місце проходження служби?

     - Так, звичайно. Їм надається право вибору військової частини (установи), де він у подальшому буде проходити військову службу.

    Якщо майбутній контрактник прибуває до нас із письмовою згодою від командира військової частини, ми направляємо його спочатку на навчання, як це було вище сказано, після навчання відповідно до отриманої письмової згоди він прибуває до військової частини і призначається на обрану посаду.

    - Які спеціальності може обрати контрактник? Чи відрізняються вони для чоловіків і жінок?

     - Є перелік посад у військових частинах, на яких можуть проходити службу як чоловіки так, і жінки. Звичайно, для жінок є набагато менше посад, основні з них, це – кухарі, діловоди, зв’язківці, медики, та інші. Чоловіки можуть бути призначені на всі посади у військових частинах.

    Звичайно, щоб працювати кухарем чи медиком, необхідно мати відповідну освіту.

    Військовослужбовці, які призвані на військову службу за контрактом, мають можливість отримати первинне офіцерське звання молодшого лейтенанта. Відповідно вони направляються на тримісячні курси. Раніше, щоб стати офіцером і отримати первинне військове звання лейтенанта, потрібно було навчатися не менше чотирьох років. Зараз військовий, який має вищу освіту, може отримати після чотирьохмісячних курсів первинне офіцерське звання і зразу ж бути призначеним на відповідну офіцерську посаду.

    - На час особливого періоду спростили процедуру прийняття на контрактну службу. Тож що потрібно, аби вступити у лави Збройних сил за контрактом?

     - Перш за все треба звернутися до військового комісаріату. Громадянин прибувши до військового комісаріату пише відповідну заяву про бажання бути призваним на військову службу за контрактом, у якій зазначає контактні дані, де бажає проходити військову службу  та  на якій посаді. Посадові особи військового комісаріату ознайомлюють з переліком вакантних посад  у різних військових частинах, на яких може проходити військову службу кандидат. Разом із заявою надаються особисті документи з метою формування особової справита первинного вивчення кандидата: копію паспорта, документи про освіту, письмову згоду на обробку персональних даних, проведення спеціальної перевірки відомостей та проведення професійно-психологічного відбору і проходять військово-лікарську комісію, за необхідністю і інші документи.

    Не менш важливим є обов’язкове проходження військово-лікарської комісії, а також інформація про перебування на обліку в таких медичних закладах, як наркодиспансер, психдиспансер., тубдиспансер та вендиспансер. Інформація, чи не перебуває людина на обліку в органах поліції, чи не є засудженим.

    - Для Волині план на перший квартал – 540 контрактників. Скільки потрібно залучити на контрактну службу жителів Луцька і Луцького району?

    У зв’язку з явною агресією проти нашої держави ми очікуємо якомога більше патріотично налаштованих громадян, які готові виконати свій Конституційний обов’язок , які стануть на захист нашої держави будучи професійно підготовленим.

    Щодо планів: - Для міста Луцька у нас на перший квартал визначено 70 осіб, а для Луцького району – 30. Тобто 100 осіб до кінця березня – це наше планове завдання, але, якщо звернеться 200 кандидатів – нікому не відмовимо у вивченні особистих якостей та прийняттю позитивного рішення.

    - Скільки осіб вже звернулося щодо служби за контрактом?

    Щодня звертаються кандидати, щодня до нас прибувають, це понад 50 чоловік звернулись та подали відповідні заяви. Більше половини заявників вже проходять відповідні курси у навчальних військових частинах.

    - Чи часто звертаються демобілізовані бійці АТО щодо продовження служби вже на контрактній основі?

    - За останній тиждень з  20 заявників, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом – 6,  - це військовозобов’язані, які проходили службу у зоні проведення антитерористичної операції і зараз виявили бажання проходити військову службу вже за контрактом, зокрема, і у військових частинах (підрозділах) звідки були демобілізованими.

     - Тобто за контрактом вони теж братимуть участь в АТО?

     - Військова служба передбачає не тільки військову підготовку, але і залучення до виконання бойових завдань та операцій, в залежності від  функцій та завдань, які покладені на підрозділи де проходять службу військовослужбовці, які призвані на військову службу як за контрактом так і по мобілізації. Не всі підрозділи і частини одночасно приймають участь у бойових діях (операціях), тому що, велику роль відіграє тилове і технічне забезпечення цих підрозділів, які знаходяться як в тилу так і на передовій.

    - Тож підсумуйте, чому варто йти у військо за контрактом?

    Перш за все це – виконання свого Конституційного обов’язку, як громадянина, швидке зростання іміджу військової служби, де керівництвом держави на 2016 рік передбачено цілий комплекс соціальних гарантій, серед впроваджених - це з січня 2016 року значне підняття грошового забезпечення: воно набагато вище, ніж середньомісячна зарплата пересічного українця.

    Тому шановні жителі міста Луцька, Луцького району і не тільки, звертайтесь до нас, до Луцького об’єднаного міського військового комісаріату: м. Луцьк, вулиця Теремнівська, 85а. Телефони: 75-14-31 або 066-249-58-85.

     

    Луцький об’єднаний міський військовий комісаріат

    Переглядів 1571
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua