16 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Вівторок, 12 грудня 2023 11:04

    Безбар’єрність для всіх: пріоритетом 2024 року стануть доступні послуги в кожній громаді

    ачальник ОВА Юрій Погуляйко взяв участь в режимі онлайн у підсумковому в цьому році засіданні Ради безбар’єрності. Захід пройшов 11 грудня під головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі першої леді Олени Зеленської.

    «Лише перший рік вторгнення додав понад 150 тисяч випадків реєстрації нової інвалідності. Можна сказати, що багато поранених воїнів стали справжніми амбасадорами цієї теми. Вони роблять цю тему видимою, – зауважила дружина президента. – Але водночас у країні є три мільйони людей, яких життя травмувало до повномасштабної війни – на виробництві, у ДТП, а також ті, хто мають інвалідність від народження. Що змінилося в їхньому житті за останні півтора року? Що може запропонувати їм країна?».

    Відтак, кожне міністерство звітувало за підсумками роботи у поточному році щодо створення безбар’єрного простору в Україні. Щодо Волині, то Юрій Погуляйко на своїй сторінці у фейсбуці розповів про реалізацію відповідної  програми в області.

    Безбар’єрне відновлення

    У Волинській області 10,2% автобусів та 57% тролейбусів пристосовано для перевезення осіб інвалідністю.

    «Так, це невелика цифра. Але ми продовжуємо працювати у цьому напрямку. Зокрема, наскільки це можливо у теперішніх реаліях залучаємо новий транспорт, що пристосований для перевезення маломобільних пасажирів», – зазначив очільник області.

    Автобусні станції ПрАТ «ВОПАС» та залізничні вокзали у Луцьку та Ковелі облаштовані пандусами та низькими порогами, засобами гучномовного зв’язку й спеціально-обладнаними вбиральнями. На автостанціях призначені працівники, які допомагають людям з інвалідністю та встановлені кнопки для їх виклику.  

    Проводиться також пониження бордюрного каменю на пішохідних переходах й біля під’їздів будинків, вкладається тактильна плитка та забезпечуються звуковими сигналами світлофори.

    Робота безбар’єрів

    За період з липня 2022-го по жовтень 2023 року у рамках урядового проєкту «єРобота» грант на розвиток власного бізнесу отримали 283 жителя області. А це створення 524 нових робочих місць! Серед переможців програми 12 переселенців з Донецької, Харківської, Київської та Луганської областей.

    Також 356 волинян отримали компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування 818 внутрішніх переселенців. Загалом послугами Волинського обласного центру зайнятості у цьому році скористалася 971 особа з інвалідністю. З них, ваучери на навчання отримали 9 людей. Крім того, 44,3 тисячі волинян пройшли навчання на онлайн-платформі «Дія.Освіта».

    Раннє втручання

    В області затверджено план заходів з реалізації Концепції створення та розвитку систем раннього втручання на період до 2026 року та склад обласної координаційної ради. Планується створити центри раннього втручання з урахуванням потреб та фінансових можливостей громад.

    Слід зазначити, що Нововолинська міська рада створила у місті міждисциплінарну команду спеціалістів з надання послуги раннього втручання. Зокрема, залучено: дитячого лікаря-невролога Нововолинської центральної міської лікарні, лікаря-педіатра Нововолинського ЦПМСД, практичного психолога, вчителя-логопеда та вчителя-реабілітолога Нововолинського інклюзивно-ресурсного центру.

    Розвиток системи реабілітаційної допомоги

    Реабілітаційну допомогу в стаціонарних умовах надають 11 закладів охорони здоров’я області, а в амбулаторних умовах –13. Також 5 медустанов працюють за напрямом «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах (спеціалізована)».

    Крім того, для відновлення наших військових  на Волині у процесі створення реабілітаційне відділення «Recovery».

    Освіта для всіх

    У Волинській області функціонує 1 113 закладів освіти: 481 заклад дошкільної, 537 загальної середньої, 14 професійної (професійно-технічної), 19 фахової передвищої, 11 вищої, 33 позашкільної освіти та 26 інклюзивно-ресурсних центрів.

    У закладах освіти з інклюзивним навчанням створено команди психолого- педагогічного супроводу, працює 1 289 інклюзивних класів де навчається 1 641 учень та 157 груп, де навчається 304 дитини. Також є 4 спеціальні класи. Крім того, на Волині діють 8 спеціальних закладів загальної середньої освіти.

    Область отримала 66 056 примірників підручників для 5 класу (за програмою Нової української школи). Це становить 38% від потреби. Для 6 класу одержала 166 819 примірників (83% від потреби). До кінця року очікуємо доставку підручників для осіб з особливими освітніми потребами (для дітей зі зниженим зором та шрифтом Брайля) у кількості 979 комплектів з 19 предметів.

    Також облаштували укриття у 1 195 закладах освіти (89,5%).  Робота в цьому напрямку триває.

    Працюємо над забезпеченням громад шкільними автобусами. Адже поза межами пішохідної доступності до закладів освіти проживають і потребують підвезення понад 16 тисяч учнів. З них, для 15 тисяч школярів уже забезпечено організоване довезення. Зокрема, для цього задіяно 219 шкільних автобусів, з них 6 спеціальних. Близько 3% учнів підвозять найманим транспортом. За кошти державного та місцевих бюджетів (50%) у 2023 році придбано 26 шкільних автобусів. Потреба області у придбанні транспорту становить 43 одиниці, в тому числі 5 спеціальних.

    Розвиток адаптивного спорту для військових і цивільних

    На базі обласної дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю та інших спортивних закладах Волині впроваджено такі види спорту для людей з особливими потребами: легка атлетика, пауерліфтинг, теніс настільний, футбол, лижні перегони, біатлон, стрільба кульова, фехтування на візках, плавання, боча, волейбол, шашки, тхеквондо, стрільба з лука та інші.

    Плани на 2024 рік

    У пріоритеті на наступний рік:

    • безбар’єрність освітніх, медичних, банківських, транспортних, соціальних, адміністративних, працевлаштування та інших послуг. Зокрема, послуги мають бути більш зручними та доступними впродовж усього маршруту користувача, з урахуванням потреб кожної людини;
    • безбар’єрність у громадах – кожна людина повинна відчути зміни в місті чи селі, у якому проживає.

    Переглядів 186
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua