20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Середа, 23 березня 2022 16:34

    Інформаційний дайджест щодо реакцій парламентів світу

    22 березня в Індонезії на 144-й асамблеї Міжпарламентського союзу обговорювали надзвичайну резолюцію «Мирне врегулювання ситуації з війною в Україні з дотриманням міжнародного права, Статуту Організації Об’єднаних Націй та збереженням територіальної цілісності». Присутні рішуче засудили повномасштабне вторгнення Росії в Україну та воєнні злочини проти мирного населення. Парламентарі особливо наголосили на необхідності дотримання Статуту ООН, міжнародного права, зокрема принципів поваги суверенітету, незалежності та територіальної цілісності інших країн. Усі учасники закликали негайно припинити воєнні дії.

    США

    Сенатори-республіканці Роб Портман та Ліндсі Грем висловлюють розчарування у зв'язку з відмовою адміністрації Байдена надати Україні літаки, зокрема через раніше ухвалене президентом рішення накласти вето на передачу Польщею Україні винищувачів МіГ-29 російського виробництва. Адміністрація заявляє, що США не перешкоджали цій передачі.

    Сенаторка від штату Айова Джоні Ернст також підтримала відправку більшої кількості летальної зброї задля допомоги Україні після того, як очолила візит американських законодавців до Німеччини та Польщі. «Ми мусимо подбати про те, що ми надаємо українцям необхідні типи летальної зброї. І президент Зеленський та члени його уряду перерахували нам усе, що їм потрібно», – сказала вона, натякаючи на передачу літаків МіГ з Польщі.

    Хоча питання про передачу літаків ще не прийнято, Пентагон узгодив з Конгресом постачання в Україну «запас таємно придбаних» радянських систем протиповітряної оборони.

    Відкликання Статусу найбільшого сприяння Росії може бути відкладено Сенатом США після його прийняття переважною більшістю голосів у Палаті представників. Республіканці в Сенаті вимагають поєднати цей закон з окремо ухваленим Палатою представників заходом щодо заборони імпорту російської нафти. Натомість лідери демократів прагнуть самостійно швидко прийняти закон про торгівлю вже цього тижня, виконуючи прохання президента Джо Байдена, оскільки останній бажає ще більше ізолювати Росію через її війну в Україні.

    ЄС

    21 березня Європейська рада офіційно затвердила «Стратегічний компас» – сміливий план дій щодо зміцнення політики безпеки та обороноздатності ЄС до 2030 року. «Стратегічний компас» дає загальну оцінку стратегічного простору, в якому діє ЄС, і де виникають загрози та небезпеки, з якими стикається Союз. У документі містяться конкретні та дієві пропозиції з виключно точним графіком реалізації, спрямовані на підвищення здатності ЄС діяти рішуче у кризових ситуаціях, захищаючи свою безпеку та безпеку своїх громадян.

    З 21 по 24 березня Європейський парламент організує «Дні солідарності з Україною», щоб продемонструвати свою підтримку українському парламентові після російського вторгнення. Події, що відбуваються, спрямовані на те, щоб перевірити здатність українського парламенту впоратися з безпрецедентними складнощами, з якими він зіткнувся після нападу Росії. Крім того, депутати Європарламенту та запрошені спікери докладно розкажуть про засоби збереження як політичного, так і інституційного функціонування Верховної Ради.

     ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

    У Великій Британії створено нову парламентську групу підтримки – Консерватори-Друзі України. Народний депутат Джон Віттінгдейл, створюючи групу, надихався виступом президента Зеленського в Палаті громад. Діяльність групи полягає у тому, щоб створити можливості для парламентарів та їхніх союзників стати на бік тих, хто став жертвою нападу Росії. У групі зареєструвалися вже близько 130 депутатів-консерваторів.

    НІМЕЧЧИНА

    Виступаючи 22 березня в нижній палаті Бундестагу, міністр фінансів Крістіан Лінднер заявив, що Україні потрібен новий міжнародний «План Маршалла».

    22 березня парламент Німеччини вшанував пам’ять Бориса Романченка, який пройшов кілька нацистських концтаборів під час Другої світової війни, але був убитий минулого тижня під час нападу на українське місто Харків. Йому було 96. Депутати вшанували пам’ять Романченка та інших жертв війни хвилиною мовчання.

     ІТАЛІЯ

    22 березня президент Зеленський продовжив низку своїх виступів у форматі відеоконференції перед світовими парламентами та звернувся до італійських парламентарів.

    Головні моменти його виступу:

    • Президент подякував Італії за допомогу та приймання біженців: «Починаючи з першого дня війни, ви розділяєте наш біль»;
    • Зазначив, що отримав від Папи схвалення права України на самооборону;
    • Попередив про ризики для безпеки Європи, що створює просування Росії, і особливо про загрозу глобальній продовольчій безпеці через перебої з постачанням зернових;
    • Попросив посилити санкції щодо Путіна та його оточення: «Не будьте курортом для вбивць, заблокуйте всі їхні активи», – сказав Зеленський, маючи на увазі російську еліту, яка володіє віллами та яхтами в Італії;
    • Також закликав запровадити повне ембарго на торгівлю з Росією, починаючи з купівлі нафти та закінчуючи забороною заходу російських суден до італійських портів.

    Хоча виступ Зеленського, як й зазвичай, був тепло прийнятий парламентарями, деякі італійські депутати, знайомі з Путіним, вирішили бойкотувати звернення, заявивши, що воно «несправедливе» щодо російського президента.

    Зі свого боку, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі назвав опір України «героїчним» і пообіцяв і надалі підтримувати біженців, які втікають від бойових дій, а також надавати військову допомогу. Він також додав, що Італія підтримує вступ України до ЄС.

     ПОЛЬЩА

    Польський уряд хоче змінити конституцію у відповідь на вторгнення Росії до України. Серед заходів, які він має намір запровадити, – виключення витрат на оборону з правил регулювання державного боргу, можливість конфіскації майна, що належить російським компаніям, та запровадження податку для організацій, які мають бізнес у Росії. Згодом прем’єр-міністр зустрівся із представниками всіх опозиційних партій у парламенті. Принаймні деякі з них повинні будуть підтримати пропозиції, щоб була отримана більшість у дві третини голосів, необхідна для внесення поправок до конституції. Після зустрічі лідери опозиції висловили скептицизм щодо планів та закликали надати більш детальну інформацію.

     НІДЕРЛАНДИ

    Як повідомило парламенту міністерство фінансів Нідерландів у своєму листі, з яким ознайомилося CNN, Нідерланди заморозили майже 392 млн євро (431,44 млн USD) російських активів. Станом на 22 березня було заморожено 391 944 031 млн євро, при цьому міністерство заявило, що очікуються подальші дії щодо заморожування активів.

     ЛИТВА

    21 березня до Києва на знак солідарності з українським народом прибули представники литовського Сейму. Це перша парламентська делегація, яка відвідала столицю України від початку війни 24 лютого. Литовські парламентарі також закликали представників парламентів інших країн ЄС прибути до України, щоб висловити свою підтримку та солідарність з українським народом у його героїчній боротьбі за свою незалежність і свободу.

     ГРУЗІЯ

    22 березня віцеспікер парламенту Арчіл Талаквадзе, відповідаючи на питання про потенційний військовий нейтралітет країни, заявив, що зовнішньополітичний курс Грузії «твердо визначений». «Якщо західні та міжнародні партнери нададуть додаткові гарантії безпеки для України в майбутньому для забезпечення мирного розвитку та безпеки України, то, безумовно, такі додаткові гарантії безпеки знадобляться також й Грузії», – сказав віцеспікер парламенту.

     ЯПОНІЯ

     23 березня, напередодні виступу президента Зеленського перед японськими парламентаріями, прем’єр-міністр Фуміо Кушіда заявив у Національному парламенті, що Японія надасть Україні додаткову гуманітарну допомогу.

    Він також розповів про рішення Росії припинити переговори відносно мирного договору з приводу завершення Другої світової війни. Договір так й не був підписаний Японією та Росією через суперечку щодо Курильських островів. Кремль нещодавно оголосив, що призупиняє переговори через тверду позицію Японії, яка виступає проти вторгнення в Україну. Прем’єр-міністр Японії назвав це рішення «несправедливим та абсолютно неприйнятним».

     КІПР

    21 березня міністр освіти, культури, спорту та молоді Продромос Продрому заявив у парламенті Кіпру, що країна готова прийняти українських біженців, і міністерство розробляє задля цього особливий план дій.

     ЗІМБАБВЕ

    Депутат парламенту Зімбабве Тонгай Мафіді Мнангагва вважає, що Зімбабве має вчитися у Росії, як створити «економіку, стійку до запровадження санкцій» й називає вторгнення в Україну «військовою операцією».

     ПІВДЕННА АФРИКА

    Доки політичний клас Південної Африки, як і раніше, розходяться думками щодо російського вторгнення в Україну, партія «Борці за економічну свободу» (Economic Freedom Fighters (EFF)) підтримує Володимира Путіна й поширює кремлівську пропаганду. Замість того, щоб називати події «війною в Україні», Флойд Шивамбу, віцепрезидент партії «Борці за економічну свободу» (EFF), закликав людей звати її: «необхідною спеціальною військовою операцією. Немає нічого поганого в тому, що Росія перешкоджає імперіалістичній експансії НАТО [Організації Північноатлантичного Договору]», – сказав він під час дебатів у парламенті, присвячених російському вторгненню.

     
       

    Цей дайджест став можливим завдяки щедрій підтримці

    американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

    Відповідальністю за вміст є ГО «Інтерньюз Україна» і не обов’язково відображає

    точку зору USAID або уряду Сполучених Штатів.

    Переглядів 292
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua