19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Четвер, 18 листопада 2021 16:22

    На передодні святкування Дня сільського господарства відділ економічної діяльності та агропромислового розвитку райдержадміністрації звітує про підсумки збирання врожаю сільськогосподарських культур на території району

    Серед сільськогосподарських культур, які вирощують в Луцькому районі, зернові культури займають перше місце. Велике поширення їх пояснюється винятковим значенням і різнобічним використанням. Збирання урожаю – найбільш відповідальний період технології вирощування зернових культур. Головна вимога до проведення цього заходу полягає в тому, щоб зібрати без втрат увесь урожай та зберегти його високі насіннєві, продовольчі і кормові якості при мінімальних затратах праці і коштів. Цього можна досягти чітким плануванням і високою організацією збиральних робіт. Вибір збиральної техніки повинен залежати від очікуваної врожайності зернової та не зернової частин урожаю, забур’яненості посівів, вартості збирання з урахуванням очікуваних цін на зерно, можливостей комбайнів.

             Завдяки збільшенню віддачі кожного зібраного гектара та розмірів площ збирання відбулося значне зростання урожаю в зерновій галузі відносно минулого року. Збільшилися також обсяги продукції, отриманої від вирощування технічних культур, картоплі та овочів.

             За даними Головного управління статистики у Волинській області у 2021 році сільськогосподарськими підприємствами та фермерськими господарствами району зібрано зернових та зернобобових культур на площі 34 429 гектарів (40% від обласного показника).

             Валове виробництво зернових та зернобобових культур у районі становить 219 639 тонн, при середній врожайності 63,8 ц/га (обласний показник 56,8 ц/га).

    Основна культура в районі – це озима та яра пшениця, яка зібрана на площі 27 928 га, що становить  42,4% до обласного показника.

    Одержано 184 439 тонн валового збору пшениці при середній врожайності 66,0 ц/га (обласний показник 60,3 ц/га).

    Також зростання валових зборів зафіксовано і по інших зернових культурах, а саме:

    - ячмінь озимий – 11 512 тонн, врожайність 65,2 ц/га;

    - ячмінь ярий – 7 535 тонн, врожайність 60,6 ц/га;

    - овес – 714 тонн, врожайність 25,1 ц/га.

    Крім того, у районі зібрано 49 га гречки, валовий збір становить 41 тонна, врожайність 8,4 ц/га.

    Найбільші площі зернових та зернобобових зібрали сільськогосподарські підприємства, а саме СГТОВ «Городище», СГПП «Рать», ТзОВ «Волинь Нова», ПОСП «Шевченка», ПОСП ім.І.Франка, ТзОВ «Волинь-Агро», ТзОВ «Солюм –Русь», СГПП «Дружба», СГПП «Несвіч», СГТзОВ «Романів», СФГ «Зоря», СГВК «Урожай», СГТОВ «Лище», ТзОВ «Веселе-Агро», ТзОВ «Україна-Баїв».

    Зернобобові культури в районі займали площу 216 га, валовий збір становить 763 тонни, з них горох - 211 га з врожайністю 36 ц/га.

    Сою зібрано з площі 1 931 га, валовий збір становить 5 112 тонн при середній врожайності 26,5 ц/га.

    З технічних культур площа зібраного ріпаку у районі складає 18 569 га, валовий збір становить 66 396 тонн з середньою врожайністю 35,6 ц/га. 

    Також особливу увагу підприємства приділяють вирощуванню соняшника. Його площа складала 3 982 га, валовий збір становить 12 052 тонни, середня врожайність 30,3 ц/га.

    Основними виробниками цукрових буряків (фабричних) в районі, як і у попередньому році, були сільськогосподарські підприємства – ними вироблено у середньому 90% загальнорайонного обсягу солодких коренів.

    У той же час, практично всю картоплю та овочі і близько 90% плодоягідної продукції, вироблено господарствами населення.

    На даний час проходить збір кукурудзи на зерно. Зі слів керівників підприємств погода сприяє отримати гарний урожай кукурудзи.

    На збиранні врожаю було задіяно 200 зернозбиральних комбайнів, з них: 85- високопродуктивних іноземного виробництва.

               При  проведенні жнив  підприємствами, установами та організаціями галузей агропромислового комплексу було приділено особливу увагу виконанню вимог законодавства з охорони праці, пожежної безпеки і безпеки руху з метою недопущення травматизму та нещасних випадків.

               З метою недопущення виникнення пожеж у місцях збирання, перероблення, зберігання врожаю в аграрному секторі Луцьким міськрайонним відділом Управління ДСНС України у Волинській області було надіслано листи у сільськогосподарські підприємства району із рекомендаціями щодо проведення жнивної компанії.

    Луцькою районною державною адміністрацією розроблено заходи із забезпечення охорони врожаю зернових культур та грубих кормів від пожеж в районі у 2021 році, які затверджено розпорядженням голови районної державної адміністрації 07 червня 2021 року № 118 «Про забезпечення охорони врожаю зернових культур та грубих кормів від пожеж в районі у 2021 році».

    Після жнивної кампанії сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства приступили до підготовки грунту та посіву озимих зернових та ріпаку під урожай 2022 року. Посівні площі озимого ріпаку та озимої пшениці дорівнюють минулорічному показнику. Станом на сьогодні озимина знаходиться у задовільному стані.

    Відділ економічної діяльності та агропромислового розвитку

    Переглядів 506
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua