19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Субота, 30 жовтня 2021 20:32

    Олика має величезний потенціал стати туристичним «магнітом» не тільки Волині, а й цілої України

    Як зазначила модератор заходу, народний депутат України Ірина Констанкевич, така масштабна реставрація визначної пам’ятки історико-культурної спадщини Волині – замку у смт Олика, проходить вперше за роки незалежності України. Відтак, в історії Олицького замку розпочинається новий етап «Великої реставрації», обговорити який зібралося широке коло людей.

    За словами Ірини Констанкевич, розпочати реставрацію замку Радзивілів вдалося за ініціативи та спільними зусиллями облдержадміністрації, обласної ради, народних депутатів України, Волинського краєзнавчого музею, волинських вишів.

    Вітаючи учасників міжнародного заходу, заступник голови облдержадміністрації Андрій Ярмольський поінформував про проведену виконавчою владою області роботу у напрямку реставрації замку Радзивілів.

    «Аби «Велика реставрація» Олицького замку стартувала, на Волині проведена значна робота, – зауважив заступник очільника області. – Проект – масштабний, загальна вартість робіт становить 474 мільйони гривень. Наразі Волинь отримала перший транш з державного бюджету на суму 10 мільйонів гривень, які бюджетна комісія обласної ради вже розподілила для проведення археологічних робіт на території замку. Облдержадміністрацією оперативно підготовлений пакет документів для оголошення тендерних процедур, аби до кінця поточного року кошти були освоєні».

    Андрій Ярмольський зазначив, що замок Радзивілів є лише частиною  історико-архітектурного комплексу смт Олика, який планується поступово відновити та надати статусу потужного туристичного «магніту» Волині.

    Привітав учасників конференції у режимі відеозв’язку й Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

    «У цьому році стартувала президентська програма «Велика реставрація», завдяки якій передбачено комплексне відновлення об’єктів культурної спадщини на всій території України, – зазначив Олександр Ткаченко. – Реалізувати цю програму вдається саме завдяки ефективній співпраці між областями та центром».

    Міністр культури та інформаційної політики України висловив упевненість, що за такої кількості експертів та небайдужих людей вдасться відновити Олику, яка має величезний потенціал стати туристичним «магнітом» не тільки Волині, а й цілої України».

    У свою чергу, Державний секретар Міністерства освіти і науки України Сергій Захарін зазначив, що присутність у залі такого широкого кола осіб, зацікавлених у відновленні Олики, є гарантією того, що дослідження історії українського народу та Волині у надійних руках.

    За словами Віце-консула Генерального консульства республіки Польща у Луцьку Павела Овуда, Республіка Польща вже брала участь у реставрації окремих об’єктів історико-культурної спадщини Олики, залучивши з різних фондів 5 млн злотих з різних фондів.

    Також Павела Овуда зачитав лист онуки Януша Радзивілла – Христини Радзивілл-Мілевської, останнього живого нащадка родини, яка проживала в Олицькому замку. За станом здоров’я Христин Радзівіл-Мілевська не змогла взяти участь у конференції, однак, у листі вона детально розповіла про останні роки проживання на Волині, та зауважила, що саме завдяки жителям Олики Януш Радзивілл залишився живим після смертного вироку НКВС.

    Листом до учасників конференції звернувся і Мацей Радзивілл, ще один представник відомої на Волині польської родини. У листі, який зачитала Ірина Констанкевич, йдеться про те, що уся родина Радзивіллів рада рішенню влади відновити замок в Олиці, який був «їхнім місцем на землі» та сьогодні може стати великим центром культури і туризму на Волині та в Україні.

    На завершення дискусійної панелі «Ревіталізація пам’яток культурної спадщини в Україні: проблеми та шляхи вирішення» виступили ректори волинських вишів Ірина Вахович та Анатолій Цьось, які запевнили у готовності вузів співпрацювати у напрямку відновлення історико-культурної спадщини Олики.

    Як зазначив ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось, уже 17 студентів заявили про свою готовність брати участь у археологічних розкопках в Олиці.

    Натомість ректор Луцького національного технічного університету Ірина Вахович зауважила, що розпочаті роботи з «Великої реставрації» замку Радзивіллів – результат титанічної роботи усіх гілок влади усіх рівнів. 

    До слова, в рамках роботи конференції відбулася також оглядова екскурсія історичними пам’ятками Олики, запланована робота тематичних панелей «Олика та Радзивіли в історичних дослідженнях» та «Археологічні та документознавчі практики, музеєфікація пам’яток», а також презентація виставки «Скарби Олицького палацу» у Художньому музеї та підсумкова дискусія «Перспективи відродження пам’яток історико культурної спадщини Олики».

    Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

     

     

    Переглядів 368
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua