Версія для друку
П'ятниця, 29 квітня 2022 15:16

«Єдині»: 28 днів підтримки у переході на українську мову

«ЄДИНІ» – масштабний багатокомпонентний проєкт, покликаний підвищити мотивацію, поліпшити навички розмовної української мови та ознайомити з ресурсами, які можна використовувати для переходу на українську.

Курс триває 28 днів. Щодня учасники отримують онлайн навчальні матеріали та завдання. Також вони, мають можливість відвідати вісім вебінарів і на місці, у громадах (ОТГ), взяти участь у розмовних клубах - попрацювати в групах і отримати зворотний зв’язок від викладача української мови. Додатково учасники можуть взяти участь у годинному «колі підтримки». Передбачені заняття для дітей учасників розмовних клубів.

«ЄДИНІ». Місія

Питання мови не раз порушував агресор для поділу нашої країни на Схід і Захід. Російські окупанти увірвались на територію України під приводом захисту російськомовних, які у своїх регіонах без жодних перешкод спілкувалися російською в побуті. Мова – це зброя. Інструмент, який може – навпаки - не роз’єднати, а об’єднати українців. Для кожного, хто візьме участь у навчанні – це крок до захисту України. Ми допомагаємо кожному відчути себе переможцем і докласти зусиль до перемоги України на інформаційному та культурному фронтах.

«ЄДИНІ». Цілі

 Дати можливість опанувати практики, що допомагають перейти на українську мову.  Підтримати у подоланні мовного та психологічногу бар’єрів та виробити мовну стійкість у робочому та повсякденному спілкуванні. Допомогти сформувати учасникам проєкту спільноту, яка може бути підтримкою у подальшій мовній стійкості та ініціативах волонтерських чи соціальних проєктів на благо громади тимчасового перебування, своїх земляків чи ЗСУ.

«ЄДИНІ» аудиторії

Внутрішньо переміщені громадяни, переселенці з різним ступенем мотивації переходити на українську мову віком від 18 років. Ініціатива охоплюватиме всю територію України, де зараз мешкають тимчасово переміщені особи, насамперед - західні області України (Львівщина, Тернопільщина, Рівненщина, Івано-Франківщина, Чернівецька область, Волинь та Закарпаття). Загалом кількість внутрішньо переміщених осіб станом на 26.03.2022 становить понад 6 мільйонів громадян України. Зокрема на Львівщині перебуває понад пів мільйона біженців. У Львові – 200 тисяч переселенців.

«ЄДИНІ» стартували 25.04.2022

Як ви можете долучитись до проєкту? 

залучити до проєкту викладачів української мови, які стануть модераторами розмовних клубів; психологів, які можуть працювати у «колі підтримки»; дитячих вихователів, які можуть займатись з дітьми, поки батьки практикують українську мову; із приміщенням для проведення розмовних клубів;із залученням переселенців до проєкту;

Для участі треба обов’язково зареєструватися: https://bit.ly/3xL31eZ 

Детальніше: https://bit.ly/3xIWIsz 

Довідково: на сайті Уповноваженого із захисту державної мови є інформація про безкоштовні курси, розмовні клуби, інтернет-ресурси для опанування та підвищення рівня володіння українською мовою.

“Ця інформація постійно оновлюється, адже майже щодня з’являються нові ініціативи. Є курси, які діють за рахунок громадських ініціатив, є і ті, які працюють при університетах. Сьогодні наші внутрішні переселенці потребують всебічної підтримки. Організація безкоштовних курсів з вивчення державної мови – це рука порятунку тим громадянам України, які не мали такої можливості раніше”, - наголошує Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Інформацію про всі доступні курси можна переглянути на сайті Уповноваженого.

Переглядів 713