Версія для друку
Четвер, 09 квітня 2015 15:48

Звернення громадян - один із способів за допомогою яких можливо впливати на стан законності та дисципліни у державі та є вкрай важливим у громадянському суспільстві

Звернення громадян - один із способів за допомогою яких можливо впливати на стан законності та дисципліни у державі та є вкрай важливим у громадянському суспільстві.

Відповідно до ст. 40 Конституції України всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Нормативно-правовим актом, що регулює питання практичної реалізації громадянами України наданого їм Основним Законом держави права вносити в органи державної влади, об'єднання громадян відповідно до їх статуту пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів є Закон України "Про звернення громадян" від 02.10.1996.

У відповідності п.1 Розділу XIII Перехідних положень Закону України  «Про прокуратуру» від 14.10.2014 прокуратура виконує функцію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами виключно у формі представництва інтересів громадянина або держави в суді.

У зв’язку з такими змінами в законодавстві, прокуратура Луцького району не може  проводити перевірки щодо нагляду прав і свобод людини і громадянина, додержанням та застосуванням законів за зверненнями громадян, а лише звернутися до суду з позовом у випадках, якщо така особа не спроможна самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.

Протягом 2014 року прокуратурою району розглянуто 146 звернень, з яких 12 задоволено, 210 звернень направлено для вирішення в інші відомства. На особистому прийомі С.Масалова прийнято 24 звернення, 2 з яких задоволено.

Переглядів 1673