Версія для друку
Середа, 01 квітня 2015 16:14

Соцзахист Бійців АТО

ДОРОЖНЯ КАРТА щодо забезпечення учасників АТО психологічною реабілітацією

Уряд виділив 300 млн грн на закупівлю житла для сімей воїнів АТО 

Кабінет Міністрів України в рамках реалізації політики соціального захисту воїнів, загиблих або поранених в зоні проведення антитерористичної операції, а нині операції Об’єднаних сил, виділяє 300 млн грн на придбання квартир для сімей воїнів. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він наголосив, що Уряд змінив систему використання коштів. Гроші будуть надаватися адресно, без можливості вибудовувати корупційні схеми на цьому ресурсі. Ситуація має покращитися.

«Віднині ми надаємо гроші, і люди самі придбають житло. Є конкретна родина, вона отримає кошти, і за ці кошти сама придбає те, що вони хочуть придбати. Проблема вирішена системно, - сказав Глава Уряду. - Це наш обов’язок. Хотілося б виконувати свій обов’язок в більших обсягах, але це стане можливо, коли збільшимо зростання економіки. Це можливо, на цьому будемо концентруватися», - сказав Володимир Гройсман.

 

В Україні створюється мережа Національних реабілітаційних центрів для учасників АТО

 


В Україні створюється мережа Національних реабілітаційних центрів для учасників АТО

За дорученням Президента України відбулась нарада «Нагальні питання організації реабілітації учасників антитерористичної операції» під керівництвом Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інше захворювання під час участі в антитерористичній операції Вадима Свириденка на якій, зокрема, обговорювали і питання організації відправки учасників АТО на лікування та реабілітацію до США та забезпечення немедичних витрат, пов’язаних з перебування у США бійців, які отримали особливо складні поранення, під час проходження лікування та реабілітації у військово-медичних закладах США. Адже, українські лікарі мають достатньо досвіду для лікування різних поранень. На жаль до сих пір виникають складнощі при лікуванні поранень очей, поранень головного та спинного мозку.

Крім цього піднімалося питання забезпечення реалізації Президентської ініціативи щодо створення Національних реабілітаційних центрів для учасників АТО та створення мережі таких закладів. Міністерство оборони та Головне управління Національної гвардії України вже мають певні напрацювання щодо створення таких центрів по всій Україні. Незабаром запрацює перший центр у Львівській області. Пілотний проект передбачає близько 100 осіб, які отримають можливість відпочити та відновитись. Центри, які будуть створені Міністерством оборони та центр який вже працює від Міністерства внутрішніх справ – передбачають комплексну терапію, яка забезпечує швидке та більш якісне відновлення. 

Крім цього передбачено створення Національного ПТСР центру, що буде у відомстві Міністерства охорони здоров’я та зможе забезпечити повний курс лікування учасникам бойових дій, що мають такий діагноз.

Уповноважений Президента Вадим Свириденко сказав, що однією з цілей побудови нової системи реабілітації є перехід від ручного управління кожного питанням до системного підходу. Зараз багато питань у лікуванні, реабілітації, відправленні за кордон вирішуються за допомогою власних контактів та напрацювань. Система допомоги, що буде незабаром створена має функціонувати без додаткового втручання та бути  ефективною.

Директор військово-медичного департаменту Міністерства оборони України Андрій Верба наголосив: «Відповідно до світової статистики офіцери, які звільняються або повертаються з війни проживають після цього тільки 7-12 років. Це пов’язано з неналежною увагою з боку суспільства, неможливістю офіцеру «перебудуватись» та змінити своє життя. Наше завдання зробити все можливо, щоб збільшити кількість прожитих років наших військових».

В нараді взяли участь народні депутати України, уповноважені представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Міністерства оборони, Державної служби у справах ветеранів АТО, офісу Агенції НАТО з підтримки і постачання в Україні, керівник проекту Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації в Україні, інші зацікавлені особи.

 

 

До уваги демобілізованих учасників антитерористичної операції!

Спрощено процедуру отримання статусу учасника бойових дій:

документи на отримання посвідчення учасника бойових дій тепер можна подавати в Луцький об’єднаний військовий комісаріат, які в подальшому будуть передані у Волинський обласний військовий комісаріат. Рішення щодо надання статусу учасника бойових дій приймається комісією Волинського ОВК.

Прийом документів: щосереди з 08:00 – 17:00 год.

м.Луцьк, вул. Теремнівська, 85

 

Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації запроваджено роботу телефонної ”гарячої лінії”
для надання консультативної допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей.
 
Номер «гарячої лінії» - 72-81-22.
 
При управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації у кабінеті № 108 з метою надання всебічної допомоги та соціальної підтримки демобілізованим особам та їхнім сім’ям, надання відповідних послуг створено ”єдине вікно” за участю фахівців управління соціального захисту населення райдержадміністрації, Луцького об’єднаного військового комісаріату, управління Пенсійного фонду України в Луцькому районі, Луцького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді райдержадміністрації та Луцького районного центру зайнятості.

 

Соціальний і правовий захист військовослужбовців

ПАМЯТКА для допомоги демобілізованим учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей (Для допомоги демобілізованим учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей в області розроблено кишенькову книжку – Пам’ятку. Інформаційне наповнення містить матеріали щодо порядку отримання статусу учасника бойових дій, пільгового забезпечення, взяття на облік та надання технічних та інших засобів реабілітації). 

 

Санаторно-курортне лікування для постраждалих учасників антитерористичної операції

 Президент підписав Закон щодо посилення соціального захисту демобілізованих

Президент Петро Порошенко підписав Закон, який регулює деякі питання соціального захисту громадян. Закон № 259-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв'язку з оголошенням демобілізації" був ухвалений Верховною Радою 18 березня.

Метою документа є удосконалення деяких законодавчих положень, зокрема щодо питань відпустки та соціальних гарантій працівників.

Законом встановлено збереження місця роботи (посади) та середній заробіток на підприємстві чи в установі за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров'я) та знаходяться на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми.

Документом також надаються додаткові гарантії соціального захисту військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, щодо порядку надання щорічної відпустки та встановлено гарантії відстрочки від повторного призову протягом шести місяців у разі проведення часткової мобілізації, процедури призову на військову службу на тих військовозобов'язаних, які були звільнені зі служби у запас після проведення заходів попередньої мобілізації. Винятком може слугувати їх особиста згода щодо здійснення такого призову.

Прес-служба Президента України

 

Додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції

З метою забезпечення вирішення нагальних питань соціального захисту і реабілітації учасників антитерористичної операції, Президент України П. Порошенко 18.03.2015 № 150/2015 видав Указ «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції». ДЕТАЛЬНІШЕ

 

 

УКРАЇНА БІЛЬШЕ ЗА ЖИТТЯ

Герої не вмирають!

Переглядів 94175 Останнє редагування Понеділок, 30 липня 2018 11:31

Галерея зображень