Версія для друку
Середа, 07 липня 2021 10:51

Постановка дитини на облік на отримання соціального житла або житла на праві приватної власності

Протягом останнього часу в Україні активізувалась робота щодо придбання та будівництва соціального житла або житла на праві приватної власності для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тому, сприяння постановці дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на облік для отримання житла, в тому числі і соціального, стає актуальним завданням для прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів та піклувальників, а також для органу опіки та піклування. Це питання регулює стаття 33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Закон України «Про житловий фонд соціального призначення» та Постанова Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 року № 615 «Деякі питання забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа житлом та підтримки малих групових будинків».

Стаття 71 Житлового кодексу Української РСР (чинний) передбачає збереження права користування житловою площею за особою, яка понад                                 6 місяців не проживає на визначеній житловій площі. До переліку таких осіб належать діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, як влаштовані до сімейних форм виховання, так і діти, влаштовані на повне державне утримання до інтернатних закладів.

Збереження права на житло за дитиною, яка має правовий статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, з’являється навіть тоді, коли у її біологічних батьків виявляється власне житло після позбавлення їх батьківських прав.

Щоб спростити з’ясування питання про відсутність чи наявність житла у дитини, влаштованої до сімейної форми виховання, особам, які представляють інтереси дитини, слід співпрацювати зі службою у справах дітей, в якій дитина перебуває на первинному обліку.

Необхідно, аби дитина, якій виповнилось 16 років та яка не має права власності на житло, звернулась із заявою до сільського, селищного або міського голови населеного пункту, в якому вона проживала разом з батьками до настання обставин, за яких вона втратила біологічну родину.

Як правило, до заяви додається пакет необхідних документів: копія паспорта, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (коду), витяг із держреєстру про те, що у дитини відсутнє нерухоме майно, акт обстеження умов проживання, який свідчить, що дитина проживає у вашій сім’ї і тимчасово користується вашою житловою площею, оскільки вона є влаштованою на виховання та спільне проживання, та копії статусних документів. Заява з пакетом документів може бути подана як особисто, так і надіслана поштою.

Після отримання заяви орган місцевого самоврядування має її розглянути і постановити рішення виконавчого комітету щодо взяття заявника на облік для отримання в позачерговому порядку впорядкованого соціального житла або житла на праві приватної власності. Наявність такого рішення виконкому свідчить про те, що дитина, влаштована до вашої родини, має законні підстави після досягнення 18-літнього віку отримання соціального житла або житла на праві приватної власності.

Переглядів 1005