Версія для друку
Четвер, 27 червня 2019 14:09

СТОП НАСИЛЬСТВУ !!!

СТОП НАСИЛЬСТВУ !!!

Якщо проблема насильства не оминула вашу сім’ю, постає необхідність захистити себе та дітей. Законодавство України передбачає відповідальність за вчинення насильства в сім’ї.

Домашнє насильство – дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї  чи в межах місця проживання або між родичами або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

В січні 2019 року в Україні у повному обсязі набув чинності закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Зокрема, документ вводить кримінальну відповідальність за домашнє насильство та примусовий шлюб і встановлює, що згвалтуванням відтепер вважатиметься вчинення дій сексуального характеру, без добровільної згоди потерпілої особи. При цьому, у відповідній статті Кримінального кодексу міститься примітка: згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин. Ще одне важливе нововведення полягає в тому, що потерпіла особа не зобов'язана в процесі судового розслідування доводити, що вона намагалася чинити опір сексуальному насильству. Відтепер, під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили.

Законом визначено, що запобігання домашньому насильству – система заходів, що здійснюються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, а також громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, та спрямовані на підвищення рівня обізнаності суспільства щодо форм, причин і наслідків домашнього насильства, формування нетерпимого ставлення до насильницької моделі поведінки у приватних стосунках, небайдужого ставлення до постраждалих осіб, насамперед, до постраждалих дітей, викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків, а також будь-яких звичаїв і традицій, що на них ґрунтуються.

Координатором з питань  здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та /або насильству за ознакою статі визначено першого заступника голови райдержадміністрації Бас І.Л.

У ситуації домашнього насильства головне не мовчати!

ДОПОМОГА У РАЗІ ВЧИНЕННЯ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА ТА /АБО НАСИЛЬСТВА ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ :

Національна поліція – 102 Національна «гаряча лінія» протидії насильству в сім’ї – 0800500335 або 116123 (з мобільного)

(цілодобово, анонімно, безкоштовно, конфіденційно)

Національна дитяча «гаряча лінія» – 0800500225 або 116111 (з мобільного)

(анонімно, безкоштовно, конфіденційно, з 12:00 до 16:00)

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації

  728246 (пн. – чт. з 08:30 до 17:30, пт.- з 08:30 до 16:30)

Відділ соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

територіального центру соціального обслуговування

(надання соціальних послуг) Луцького району

 261439 (пн. – чт. з 08:30 до 17:30, пт.- з 08:30 до 16:30)

Переглядів 1333