Версія для друку
Вівторок, 19 січня 2021 09:35

Умови надання послуги розподілу природного газу на об’єкти соціальної сфери у 2021 році

На виконання завдань, визначених у листі Секретаріату Кабінету Міністрів України  від  29.12.2020  №  43260/0/2-20  до  листа  АТ  «Волиньгаз»  від  22.12.2020 № 43003.2-Сл-3243-1220 щодо укладення договорів на розподіл природного газу бюджетними установами, Міністерство розвитку громад та територій України в межах компетенції повідомляє.

Законом України від 17.11.2020 № 1009-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» (далі – Закон № 1009) врегульовано питання правонаступництва майна, прав та обов’язків, особливості утворення та державної реєстрації органів місцевого самоврядування, що утворені у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою.

Так, відповідно до пункту 6-1 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у редакції Закону № 1009 (далі – Закон № 280), територіальна громада, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі – сформована територіальна громада), є правонаступником усього майна, прав та обов’язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту. При цьому, згідно з частиною п’ятою статті 16 Закону № 280 від імені та в інтересах територіальних громад права суб’єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Згідно з підпунктами 9 – 11 пункту 6-1 розділу V Закону № 280, юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов’язків усіх юридичних осіб – сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

З дня затвердження новообраною радою персонального складу її виконавчого комітету починається реорганізація відповідних юридичних осіб – виконавчих комітетів рад, що припиняються, шляхом їх приєднання до юридичної особи - виконавчого комітету новообраної ради. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи – виконавчі комітети сільських, селищних, міських  рад припиняються у порядку, визначеному цим пунктом.

Юридична особа – виконавчий комітет новообраної ради є правонаступником прав та обов’язків юридичних осіб – виконавчих комітетів рад, що припиняються, з дня затвердження новообраною радою персонального складу її виконавчого комітету. Згідно з підпунктом 3 пункту 6-2  розділу V Закону № 280 районна рада, яка представляє спільні інтереси територіальних громад новоутвореного району, з дня набуття  нею  повноважень  є  правонаступником  всього  майна,  прав  та  обов’язків районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад ліквідованих районів, території яких включені до складу новоутвореного району, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до Бюджетного кодексу України бюджетні установи - органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету.

Також Законом № 1009 пункт 10 розділу V Закону № 280 доповнено нормою, відповідно до якої правонаступник районної ради району, ліквідованого Верховною Радою України, після припинення відповідних районних рад як юридичних осіб, але не пізніше 1 липня 2021 року, зобов’язаний передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України.

Таким чином, після місцевих виборів 25.10.2020 та набрання чинності Законом № 1009 по всій країні триває процес реорганізації органів місцевого самоврядування, передачі закладів освіти, охорони здоров’я, тощо зі спільної власності територіальних громад району, які знаходяться в управлінні районних рад, до комунальної власності територіальних громад (тобто в управління сільських, селищних, міських рад). Такі реорганізаційні заходи згідно Господарського та Цивільного кодексів України можуть тривати декілька місяців.

Враховуючи вищезазначене, з метою уникнення припинення надання послуги розподілу природного газу на об’єкти соціальної сфери у 2021 році, Мінрегіон листом від 31.12.2020 № 7/10.1/20773-20 звернувся до обласних та Київської міської державних адміністрацій з пропозицією разом з органами місцевого самоврядування вжити заходів щодо упорядкування договірних відносин між бюджетними установами та операторами газорозподільних систем, а також іншими виконавцями комунальних послуг та постачальниками теплової енергії, у зв’язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України з урахуванням вимог чинного законодавства.

Переглядів 617