Версія для друку
Середа, 03 травня 2017 14:59

Президент України підписав два екологічних закону № 2023 і № 2604

Днями Президент України підписав два екологічних закону № 2023 і 2604, розроблених народними депутатами України, членами Комітету з екології Верховної Ради України Анатолієм Дирівим, Остапом єднако (№ 2604), Павлом Дзюблик, Анатолієм Дирівим, Остапом єднако і Олексієм Ленським (№ 2023) , і за участю фахівців Мінприроди України, Громади рибалок України, ЕкоПраво-Київ, Київського еколого-культурного центру, Дружини охорони природи «Зубр».

Дані Закони вносять істотні зміни в правозастосовчу природоохоронну практику і імплементують європейські правові норми, і, зокрема, Бернської конвенції, в українське екологічне законодавство.

Дані Закони:

1. Підсилюють адміністративну відповідальність за забруднення лісів, збільшуючи штрафи в 5 разів за введення в експлуатацію виробничих об'єктів без обладнання, яке охороняє від шкідливого впливу лісу (ст. 71 Адмінкодексу України), а також збільшують в 5 разів штрафи за забруднення лісу відходами (ст . 73 Адмінкодексу України).

2. Підсилюють адміністративну відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, збільшуючи в 5 разів штрафи (ст. 77 Адмінкодексу України).

3. Покращують захист тварин від жорстокого обращенія.Так, ст. 17 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» тепер забороняє використання забороненого в багатьох країнах Європи фосфіду цинку, яким українські догхантери десятиліттями отруювали собак та інших тварин. У статті 174 Адмінколекса України збільшуються в 10 разів штрафи за незаконну стрілянину в населених пунктах з вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, а також тепер за порушення цієї статті передбачена обов'язкова конфіскація зброї. Ці заходи повинні протидіяти відстрілу догхантерів безпритульних тварин в населених Пукто. У ст. 19 Закону «Про тваринний світ" вводиться норма, згідно з якою за жорстоке поводження з дикими тваринами припиняється право спеціального використання об'єктів тваринного світу.

4. Підсилюють охорону червонокнижних видів флори і фауни. Тепер за знищення місця проживання червонокнижного виду флори иили фауни буде наступати адміністративна відповідальність (зміни в ст. 20 Закону «Про Червону книгу України» та в ст. 90 Адмінкодексу України). Парадоксально, але раніше відповідальності за знищення місць проживання червонокнижних видів в Україні не існувало, чим грубо порушувалася ст. 6 Бернської конвенції. Крім цього в ст. 70 Лісового кодексу України внесено дуже важливе доповнення, згідно з яким забороняється рубка дерев з гніздами рідкісних видів птахів, занесених до Червоної книги України, а також рубка дуплистих дерев, які є місцями проживання багатьох червонокнижних видів тварин-кажанів, сов, жука-відлюдника і ін .

5. Підсилюють боротьбу з браконьерством.Теперь згідно добавки в ст. 43 Закону «Про мисливське господарство та полювання» браконьєр зобов'язаний відшкодовувати вартість незаконно добутої продукції полювання в будь-якому випадку.

6. Ускладнюють проведення царських полювань в природних заповідниках, заповідних зонах біосферних заповідників, національних парків, ландшафтних регіональних парків, заповідних урочищах. Раніше такі полювання проводилися в них під виглядом селекційного відстрілу. Тільки в Кримському заповіднику під виглядом «селекції» Янукович і його оточення щорічно офіційно відстрілюється 15 оленів, 10 кабанів, 3 муфлона. Тепер селекційний відстріл під виглядом «санітарних» заходів в заповідних об'єктах і зонах заборонено (добавка в ст.16 Закону «Про природно-заповідний фонд України"). Вдалося заборонити ще й інша юридична прикриття царських полювань в заповідних об'єктах і зонах за сприяння так званих - «біотехнічних« заходів. На практиці лісники організовували в заповіднику взимку підгодівлю і солонці для диких копитних, біля яких встановлювалися на деревах спеціальні мисливські вишки, з яких відстрілювалися підгодовані взимку тварин. Такі вишки біля місць проведення «біотехнічних» заходів з успіхом організовувалися в Ялтинському гірничо-лісовому заповіднику, Кримському заповіднику. Багато таких браконьєрських вишок було біля місць «біотехнія» в національному парку «Гуцульщина» на території парку без вилучення. Часто можна виявити їх в заповідних урочіщах.Теперь згідно добавки в ст. 16 Закону «Про природно-заповідний фонд України" організація «біотехнія» для проведення царських полювань буде неможлива.

7. Підсилюють охорону тваринного і рослинного світу шляхом підвищення адміністративної відповідальності в 10 разів за порушення вимог охорони середовища перебування і шляхів міграції диких тварин, їх переселення і акліматизації (ст. 87 Адмінкодексу України), а також за порушення правил створення та використання зоологічних або ботанічних колекцій (ст. 88-2 Адмінкодексу України). Тепер закон чітко (ст. 63 Закону «Про тваринний світ») прописує, що розмір компенсації за незаконний видобуток об'єктів тваринного світу встановлює Кабмін України (раніше це не було прописано в Законі, що дуже ускладнювало розробку такс за знищені об'єкти тваринного світу).

8. Підсилюють адміністративну відповідальність за контрабанду об'єктів тваринного і рослинного світу в 10 разів (ст. 88 Адмінкодексу України).

9. Підсилюють режим заповідності в природних заповідниках, заповідних зонах біосферних заповідників, національних парків, ландшафтних регіональних парків, заповідних урочіщах.Добавка в ст. 16 Закону «Про природно-заповідний фонд України" забороняє проведення в заповідних об'єктах лісокультурних робіт (в Дніпровсько-Орільському заповіднику ще недавно садили навіть інтродуцента-білу акацію), рубку дуплистих дерев, всі види екскурсій, крім пішохідних (в Карадагском заповіднику широко практикувалися масові екскурсії на катерах, ніж наносився великої шкоди прибережній фауні і загрязнялась нафтопродуктами заповідна акваторія), сінокосіння механізованими способами (за допомогою комбайнів, тракторів і автомобілів, віді щовесни влаштовують криваву баню диким тваринам, давлячи гнізда птахів, Режан ножами комбайнів зайчат і перепілок).

10. Беруть під захист найстаріші дерева, рубати які в лісі тепер заборонено згідно з поправкою в ст. 70 Лісового кодексу України.

11. Відтепер об'єктами природно-заповідного фонду повинні керувати директора, мають тільки екологічне, біологічне або географічне освіту.

Переглядів 3409