Версія для друку
Вівторок, 10 жовтня 2017 11:10

Володимир Гунчик: інформаційна та внутрішня політики – одні з головних функцій держави

– Внутрішня та інформаційна політики в контексті децентралізації та формування об’єднаних територіальних громад залишатимуться виключно компетенцією виконавчої вертикалі, – таку думку висловив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, виступаючи під час семінару-наради для керівників та працівників інформаційних структур райдержадміністрацій. Варто наголосити, що з ініціативи Володимира Петровича серед слухачів були й голови райдержадміністрацій.

Захід під назвою «Діалогова взаємодія органів влади, громадянського суспільства та ЗМІ як ключовий момент у налагодженні ефективної комунікації» відбувся 6 жовтня 2017 року на базі Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Організатори семінару-наради – управління внутрішньої політики та відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Про інформаційну та внутрішню політику в контексті реформ детально говорив голова облдержадміністрації. Головний меседж – ці галузі не повинні опинятися поза увагою керівництва районів. Мовляв, до особливих підходів спонукає ряд чинників, як зовнішніх, так і внутрішніх.

– Децентралізація та інші реформи не вдасться успішно завершити, якщо люди не розумітимуть їх суті, – наголосив Володимир Гунчик. – Люди новизни не сприйматимуть і робота останеться не побаченою. Однак труднощі будуть виглядати на цьому фоні гіпертрофовано. Все це лише сприятиме успіху інформаційних вкидів та російських спецоперацій. Окрім того, активне утворення територіальних громад змушує нас інакше дивитися на речі: ряд функцій та повноважень відійде до ОТГ, але фінанси, кадрові питання, тероборона, безпека, міжнародне співробітництво, а також інформаційна та внутрішня політика залишаться у нашій компетенції. Тому і в цьому контексті нас очікує серйозна реорганізація і структури, і підходів до роботи.

У 2015-му МІП, РНБО та Секретаріат КМУ фактично дали старт реформі урядових комунікацій. Ніні ці зміни передусім стосуються реорганізації підходів до роботи. Експерти поважних відомств, які працюють над впровадженням реформи урядових комунікацій, зазначають: систему потрібно перезавантажити. Про суть реформи урядових комунікацій розповіла начальник відділу інформаційної політики облдержадміністрації Світлана Головачук:

– Ключовий постулат: в інформаційній політиці держави має відбутися перехід від інформування до комунікації, що неодмінно передбачає зворотній зв’язок, а не рух в один бік. Тобто ера продукування повідомлень на офіційних веб-сайтах канула в лету. Сьогодні цього замало і для самої влади, і для суспільства. Останні вимагають від влади постійного діалогу, а влада своєю чергою повинна пояснювати та роз’яснювати, попередньо здійснивши аналіз та моніторинг, зокрема й медіа-поля. Нині вже ні в кого не виникає сумнівів, що саме комунікації стають невід’ємним складником системи національної безпеки, позаяк країна опинилася в умовах стороннього агресивного впливу, ціль котрого – дестабілізувати ситуацію в країні, демонтувати існуючу систему управління. І цей момент – найбільш вагомий аргумент щодо зміни ролі саме комунікативних чи інформаційних структур влади. Тобто на сьогодні на рівні держави визначено необхідність переведення комунікативної функції з допоміжної дорадчої  в основну виконавчу.

Як достукатися до суспільства через вдалі інформаційні повідомлення й загалом, як вести ефективні комунікації, слухачам упродовж двох годин розповідали компетентні спікери: прес-секретар Патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук та керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку у Волинській обл. Владислава Жорняк.

Не оминули увагою й тих моментів, які формують коло питань внутрішньої політики. На завданнях та викликах  акцентувала начальник управління внутрішньої політики облдержадміністрації Ольга Чубара.

Окрім того, під час семінару-наради учасники обговорили й проблеми, що виникають внаслідок неадаптованого інформаційного законодавства. А також аналізували нові документи, зокрема Доктрину інформаційної безпеки України.

Презентація-МІП урядові комунікації

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 755