Версія для друку
Середа, 17 лютого 2016 12:43

Олександра Павленко: єдине, що може завадити розповсюдженню вірусу – це вакцинація

Варто зазначити, що довгий час Україна, а саме – майже 20 років, мала статус «вільної» від поліомієліту. Та, як відомо, минулого року було зафіксовано 2 випадки захворювання на Закарпатті. Відтак, в Україні стартувала позапланова вакцинація населення, яка має на меті абсолютне викорінення цієї хвороби. Плановий показник вакцинації у 95 %, як зазначила Олександра Павленко, є всесвітньою рекомендацією, позаяк саме це той відсоток вакцинованого населення, який може завадити розповсюдженню вірусу. Як відомо, Європа вже давно позбулась цього захворювання.

– Поліомієліт є високо небезпечною заразною хворобою, ліків від якої не існує. Єдине, що може завадити розповсюдженню вірусу – це вакцинація, – наголосила Олександра Павленко.

Сьогодні у цьому напрямку, зокрема, щодо закупівлі вакцини та організації ефективної інформаційно-роз’яснювальної роботи, Україні допомагають Канадський Уряд, Європейська комісія та Дитячий фонд ЮНІСЕФ, Всесвітня організація охорони здоров’я.

 – Хочу зауважити, що наразі основним, максимальним зусиллям серед медиків є інформованість серед населення про важливість вакцинації, – зауважила Олександра Сергіївна та додала, що на жаль, великий відсоток відмов є необґрунтованим бажанням вакцинувати свою дитину.

На підтвердження переваг вакцинації координатор команди ВООЗ із реагування на спалах поліомієліту Денніс Кінг навів приклад для порівняння:

– Досягнення в цій сфері доводить той факт, що у 1988 році в світі 350 тисяч дітей здобули параліч через цю хворобу, а в минулому році таких випадків було зафіксовано лише 73.

– Ми знаходимося в кількох кроках від повного викорінення поліомієліту, – відзначив Денніс Кінг.

На його думку, така програма є надзвичайно важливою. Зважаючи на те, що поліомієліт протягом тривалого часу не фіксувався, складно зрозуміти, що небезпека насправді реальна. Відтак важливим завданням, яке ставить світова спільнота перед Міністерством охорони здоров’я України, є саме  ефективна інформаційно-роз’яснювальна робота про важливість вакцинації.

В свою чергу, міжнародний експерт з поліо комунікацій, ЮНІСЕФ Україна Несрін Халед зауважила, що вакцини придбано у достатній кількості, аби охопити кожну область і кожну дитину віком до 10 років.

– Наразі рівень вакцинації нижчий, ніж дозволяють міжнародні стандарти, і це чудова нагода закрити цю прогалину, – наголосила Несрін Халед.

Ряд запитань щодо особливостей перебігу хвороби та вакцинації населення виникли у присутніх журналістів. Для прикладу, Оксану Кравцун, журналіста Волинського радіо, цікавить, чи потрібно імунізувати дітей вакциною у 14 років. Відповідь – так, потрібно, позаяк у цьому віці дітей вакцинують планово, у рамках календарної вакцинації.

Наразі ж в Україні ситуація розглядається як спалах, а тому проходить додаткова вакцинація дітей. На Волині створено всі умови, аби без проблем отримати вакцину, та, незважаючи на це, уже під час ІІ туру було 20 % тих, хто відмовився. Аби розвіяти сумніви батьків, які відмовляються вакцинувати своїх дітей, завідувач відділенням гінекології Волинського перинатального центру Андрій Загребельний розповів про безпечність вакцини та основні кроки, яких повинні дотримуватись батьки, щоб вберегти дітей від страшної недуги.

У свою чергу начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк вкотре наголосив, що вакцина, виробником якої є одна з кращих світових компаній, є доступною та абсолютно безпечною.

 – Наше завдання – припинити циркуляцію поліомієліту, тому поки не отримаємо результат в 95 %, вакцинацію припинено не буде, – відзначив Ігор Ващенюк.

Як зауважила Перший заступник Міністра охорони здоров’я, опісля завершення третього туру імунізації міжнародна комісія проведе відповідні виміри, аби впевнитися, що відсоток вакцинованих дітей в Україні дійсно сягнув позначки 95 %.

Такий серйозний підхід з боку вітчизняних та міжнародних експертів, на переконання Олександри Павленко, цілком виправданий. Позаяк вакцинація від поліомієліту стосується не тільки особистої безпеки. Це питання загальнодержавного рівня, національної безпеки країни. Відтак нам, українцям, необхідно спільними зусиллями перешкодити поширенню цієї небезпечної хвороби.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 3161

Медіа