Версія для друку
Неділя, 10 березня 2024 09:38

Державний Гімн України – символ волі та незламності нашого народу

10 березня в Україні відзначають День Державного Гімну. 6 березня в 2003-му Верховна Рада ухвалила Закон України «Про Державний Гімн України», який утверджує Національний Гімн «Ще не вмерла Україна» на слова Павла Чубинського й музику Михайла Вербицького Державним Гімном.

Вперше майбутній гімн публічно було виконано 10 березня 1865 року в Перемишлі, як заключний концертний номер перших у Галичині світських вечорниць в пам’ять Тараса Шевченка. З 17 вересня 1991 року Українське радіо розпочинає свої передачі виконанням пісні-гімну «Ще не вмерла Україна». І вже 5 грудня того ж року вона вперше офіційно, урочисто зазвучала на засіданні Верховної Ради України, присвяченому підсумкам Всеукраїнського референдуму та виборам Президента країни у виконанні уславленого хору ім. Г. Верьовки.

Нині ж всі державні заходи розпочинаються та закінчуються Національним Гімном.  

Під час російсько-української війни Державний Гімн України для кожного українця набув особливого значення. З рядками Національного Гімну на вустах наші відважні захисники вступають в нелегкий бій із ворогом; відвойовують наші українські міста та села; і під цю мелодію, на жаль, ми проводимо в останню путь полеглих Героїв. Слова, написані Павлом Чубинським більш, як 150 років тому, стали пророчими для української нації в ХХІ столітті.

Тисячі наших співвітчизників справді «поклали душу та тіло за нашу свободу», але ми всі свято віримо та робимо все можливе кожен на своєму місці, щоб справдилися й інші рядки Державного Гімну: «Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці, запануєм і ми, браття, у своїй сторонці… Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє, ще у нашій Україні доленька наспіє». 

Переглядів 159