Версія для друку
Вівторок, 14 березня 2023 15:04

Ветерани. Хто вони і чого очікують від держави та суспільства?

Український ветеранський фонд Мінветеранів провів друге анонімне онлайн опитування серед ветеранів/ок та діючих військовослужбовців/виць.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну масштабувало досвіди участі в бойових діях. Загалом серед опитаних респондентів 36,6% брали участь у бойових діях лише після 24 лютого 2022 року, 27,7% вже мають досвід участі в бойових діях в АТО/ООС з 2014 по 2021 роки та 26,9% мають бойовий досвід в АТО/ООС та після 24 лютого 2022 року. Менше 1% відповідей, які вказують на досвід участі в бойових діях в: Афганістан – 0,7%, Миротворчі місії – 0,6%. 7,1% респондентів не мають бойового досвіду.

Хто нині ветеран?

Більша кількість опитаних респондентів мають статус учасника бойових дій (64,6%), статус особи з інвалідністю внаслідок війни мають 9,5% респондентів, 9% – ВПО, 0,7% – член родини загиблого. Також 29,1% опитуваних вказали, що не мають жодного статусу.

Опитування показало, що на сьогодні більшість респондентів проходять службу в Збройних силах України – 80,3%, а також МВС -10,3%; СБУ – 0,6% та в інших – 8,9%.

Вік теперішнього ветерана складає наступні дані: 35-44 років (37,4%), 25-34 роки (31,9%), 45-59 років(21,1%), 18-24 роки (7,3%), 60+ (2,3%).

Серед опитаних респондентів 68,6% – є діючими військовослужбовцями, 13% – зазначають що вони є ветеранами та повернулися на службу після 24 лютого 2022 року, 18,3% – є ветеранами, що на сьогодні не несуть службу в Силах оборони України.

Повага суспільства та зобов’язання держави

На питання про виконання державою своїх зобов’язань перед ветеранами 45,4% опитаних вказали, що “скоріше не виконує”. Натомість 22,1% респондентів вважають навпаки – “скоріше виконує”. Думка про те, що держава “зовсім не виконує” своїх зобов’язань перед державою спостерігається у 8,3% респондентів, а про те, що “цілком виконує” – у 1,5% респондентів. Водночас для майже 23% було важко відповісти на дане питання.

Беручи до уваги результати вищезгаданого опитування Соціологічної групи “Рейтинг” можна помітити загальну тенденцію збільшення кількості негативних оцінок виконання державою своїх зобов’язань перед ветеранами. Вже в січневому опитуванні населення України було помічено зменшення кількості тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов’язання перед ветеранами російсько-української війни: у серпні 2022 року таких було 69%, у січні 2023 – 53%. Тих, хто вважає по інакшому, – 26%. Опитування військовослужбовців та ветеранів від Українського ветеранського фонду лише підтвердило наявність зростаючого невдоволення діяльністю держави в даному напрямку.

Абсолютна більшість опитаних військових та ветеранів вважають, що на сьогодні українське суспільство поважає ветеранів (52,2% – скоріш поважає + 9,5% – однозначно поважає). На думку 21,4% респондентів суспільство скоріш не поважає ветеранів, а 4% переконані, що зовсім не поважає. Натомість близько 13% опитаних не змогли дати точної відповіді на дане питання.

Варто зауважити, що в січневому опитуванні населення України від Групи “Рейтинг” також абсолютна більшість (91%) вважала, що суспільство сьогодні поважає ветеранів, але частка тих, хто має протилежну думку була суттєво меншою (6%). Відтак важливим є подальше дослідження причин того, чому частина військових та ветеранів вважають, що в українському суспільстві існує неповага  до ветеранів, адже відповіді близько чверті опитаних Українським ветеранським фондом військовослужбовців вказують саме на це.

Реабілітація, протезування та проблеми ветеранів

Результати опитування щодо якості та доступності державних програм з реабілітації та протезування для осіб з інвалідністю є менш показовими, адже абсолютна більшість (55%) обрали варіант відповіді “важко відповісти”. Якісними але важко доступними такі програми вважають 22% респондентів, не якісними але доступними – 6,5%. Водночас на думку майже 15% респондентів державні програми з реабілітації та протезування для осіб з інвалідністю є неякісними та важко доступними і лише 1,8% опитаних оцінюють їх як цілком якісні та доступні.

Даючи відповідь на питання “З якими з перелічених проблем, на Вашу думку зіткнуться ветерани, які повернуться з російсько-української війни?”, респонденти мали можливість обрати декілька варіантів відповіді. На думку опитаних найбільш імовірними проблемами є: відсутність роботи (77,5%), зловживання алкоголем чи наркотиками (72,8%), конфлікти у сім’ї, родині (69,4%). Близько 30-40% респондентів відмітили також такі проблеми як самогубства, складнощі з отриманням українського громадянства (для іноземців, що брали участь в бойових діях) та порушення законів, участь у злочинності.

Найбільш поширеними на думку опитаних є такі проблеми як: проблеми з фізичним здоров’ям (68,4%), психологічні розлади (66,4%), нерозуміння суспільства (63,8%), проблеми з оформленням соціальних пільг (53,6%), труднощі з отриманням медичної допомоги (53,2%), труднощі з пошуком роботи (50,4%), а також алкогольна або наркотична залежність (47,9%).

Водночас на відміну від показників опитування населення України від Групи “Рейтинг”, для опитаних військовослужбовців та ветеранів в топ-3 найбільш поширених проблем, з якими стикаються ветерани, окрім проблем з фізичним здоров’ям та психологічних розладів, входить також нерозуміння суспільства.

Тому дана проблема в українській суспільній думці залишається недооціненою та менш значущою, але має велике значення для військових та ветеранів.

Як ветеранів змінила війна?

Говорячи про те, який позитивний вплив на життя ветеранів після Перемоги може мати участь в бойових діях, респонденти мали можливість обрати декілька варіантів відповіді. Найбільш переважаючими з них є: бажання змінювати свою країну на краще (64,7%), цінування життя та стосунків (63%), зміна життєвих пріоритетів (61,5%), зміна життєвої філософії (54,8%), коло своїх та однодумців (46,6%) та бажання жити та розвиватись (45,6%).

Опитування проведено в період з 6 по 12 лютого 2023 року та передбачало збір первинних даних

про портрет нашої теперішньої та майбутньої цільової аудиторії, та проблеми з якими

вони найчастіше зустрічаються в умовах правового режиму воєнного стану.  

В опитуванні взяли участь 1247 респондентів віком від 18 років

За матеріалами Українського мілітарного порталу

Переглядів 514