Версія для друку
Неділя, 22 травня 2022 10:07

Гепатити невідомого походження: на які симптоми у дітей батькам звертати увагу

На початку квітня 2022 року Велика Британія повідомила про збільшення випадків реєстрації захворювань на гострий гепатит невідомого походження серед дітей віком від 1 місяця до 16 років.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я та Європейського центру контролю та профілактики захворювань, число випадків гепатиту невідомого походження має тенденцію до зростання. Разом із тим, до епідемічного процесу залучаються діти на територіях усе більшої кількості країн.

Станом на 17 травня у світі було зареєстровано 522 випадки захворювань на гострий гепатит невідомого походження. Серед них — 14 летальних випадків у чотирьох країнах: Ірландії, Індонезії, Палестині та США. 

І хоча причини захворювання все ще до кінця не вивчені, проте вже відомо, що міжнародні поїздки чи зв’язки з громадянами інших країн не були визначені як фактори, які могли вплинути на розвиток захворювання. 

Також відомо, що віруси гепатиту A, B, C, E і D не пов’язані із виникненням гепатиту невідомого походження. 

Разом із тим закликаємо батьків не панікувати, адже у сучасному світі гепатити піддаються лікуванню. У випадку, якщо в дитини з’явились ознаки ураження печінки, варто звернутися за допомогою до лікаря. 

Про ураження печінки можуть свідчити наступні ознаки: потемніння сечі, кал набув світлого кольору, з'явився свербіж шкіри, виникли болі у животі, дитина відчуває втому, спостерігається втрата апетиту.

Також нагадаємо, що для вчасного виявлення та оперативного реагування в Україні вже здійснюється реєстрація та облік всіх випадків гепатитів, які можуть мати невідоме походження (як-от інфекційне, медикаментозне, спадкове чи автоімунне). 

Окрім того, регіональні центри контролю та профілактики захворювань зобов’язані проводити епідеміологічні розслідування усіх виявлених випадків гострого гепатиту невідомого походження, якщо такі будуть. Для цього вони мають відповідні інструкції.

Переглядів 649