Версія для друку
П'ятниця, 06 травня 2022 12:50

Рекомендовані щеплення – додатковий захист від інфекційних хвороб

Під час війни особливо важливо вакцинуватися з дотриманням рекомендованих інтервалів. Адже через те, що багато хто з українців змушений перебувати в місцях скупчення людей і з обмеженим доступом до чистої води, підвищується ризик розвитку й поширення інфекційних хвороб. 

В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно. 

Але є ще кілька інфекцій, від яких можна вакцинуватися в Україні. Серед них: 

  • ротавірусна інфекція,
  • пневмококова інфекція,
  • менінгококова інфекція,
  • вітряна віспа (вітрянка),
  • гепатит А,
  • вірус папіломи людини,
  • грип.

Ці захворювання небезпечні для людини, а щеплення від них є рекомендованими (розділ 3 наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011). Зробити їх можна власним коштом.

Ротавірусна інфекція

«Кишкова» інфекція, яка становить найбільшу небезпеку для дітей до 5 років (особливо, якщо вони відвідують організовані колективи). Збудник ротавірусної інфекції спричиняє швидке зневоднення. В Україні зареєстровано дві вакцини від ротавірусної інфекції. Обидві мають форму крапель і дозволені до використання лише для маленьких дітей. Одна передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів. Друга – три дози у віці від 6 до 32 тижнів.

Пневмококова інфекція

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щороку від пневмококової інфекції помирає близько мільйона дітей. Пневмокок спричиняє багато небезпечних захворювань, серед яких пневмонія, менінгіт, бронхіт, гострий середній отит, сепсис тощо. В Україні є дві вакцини від пневмококової інфекції, ними можна щеплювати дитину після 6-го тижня життя. Вакцинуватися також варто і дорослим у віці понад 60 років, адже вони є у групі ризику. Схеми вакцинації (3+1 чи 2+1, двократне чи одноразове введення) залежно від віку, в якому був розпочатий курс щеплень, і рекомендацій виробника.

Менінгококова інфекція

Менінгококові інфекції – це тяжкі, здебільшого дитячі, захворювання. Проте дорослі також можуть хворіти. До захворювань, що виникають через менінгококи, належать менінгіт, менінгоенцефаліт тощо. Наразі існує 13 підвидів (серогруп) менінгококів, шість із яких (A, B, C, W-135, X і Y) найчастіше спричиняють як окремі гострі випадки захворювання, так й епідемії. Захиститися в Україні можна від чотирьох серотипів (A, C, Y та W-135). Для цього існують дві вакцини, одна з яких дозволена до використання від 6 тижнів життя, інша – від 9 місяців до 55 років. Схеми вакцинування різняться залежно від віку, коли ви починаєте курс щеплень. Вакцина від менінгокока В в Україні не зареєстрована, проте її можна зробити в інших європейських країнах.

Вітряна віспа  («вітрянка»)

Вітряна віспа — високозаразне інфекційне захворювання, небезпечне ускладненнями, за яких уражається нервова система, розвиваються запальні процеси. «Вітрянка» може мати серйозні наслідки як для дітей, так і для дорослих, проте особливо небезпечна вона для вагітних на ранніх термінах, адже може бути причиною вроджених вад у плода.  

Вірус, який спричиняє «вітрянку», після одужання людини назавжди залишається в її організмі в неактивній формі, і за збігу певних обставин пізніше може проявитися у формі оперізувального лишаю. Вакцинація від вітряної віспи дозволена дітям із 9-місячного віку, проте її можуть робити і дорослі, які не хворіли на «вітрянку». Курс щеплень складається з двох доз із оптимальним інтервалом у 6 тижнів. 

Гепатит А

Гепатит А (хвороба Боткіна) — запальне інфекційне захворювання харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання заражених продуктів харчування чи води або під час близького контакту з хворим. Специфічного лікування не існує, а одужання іноді триває кілька місяців. В окремих випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та навіть смерть. Найефективніші засоби боротьби з гепатитом А – поліпшення санітарних умов (зокрема, доступу до чистої питної води), підвищення безпеки харчових продуктів і вакцинація. В Україні зареєстровані дві вакцини від гепатиту А, які дозволені до використання дітям віком від одного року. Особливо важливо отримати таке щеплення дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Одна з вакцин — комбінована, вона захищає одразу від двох штамів вірусу гепатиту: А і В.

Вірус папіломи людини

Вірус папіломи людини (ВПЛ) передається переважно статевим шляхом, проте може поширюватися і побутовим, а також від матері до дитини. Щеплення від ВПЛ захищає дівчат від розвитку раку шийки матки, а дівчат і хлопців — від раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Часто вважають, що ця вакцина рекомендована виключно дівчатам. Проте в деяких країнах це щеплення роблять також і хлопчикам, адже вони надалі можуть бути носіями інфекції. 

В Україні зареєстровані дві вакцини для щеплень проти ВПЛ. Вакцину вводять як до, так і після початку статевого життя, а курс імунізації може складатися з двох або трьох щеплень (відповідно інструкції до препарату).

Грип

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення – захворювання серця, нирок тощо. Найдієвіший засіб для профілактики грипу – щорічна вакцинація. Щороку ВООЗ прогнозує, які штами грипу циркулюватимуть у новому епідсезоні, відповідно до цього прогнозу розробляють вакцини. Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоб сформувалася достатня кількість захисних антитіл, для чого потрібно приблизно два тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо уже зафіксовані сезонні спалахи грипу.

Переглядів 750