Версія для друку
Середа, 04 травня 2022 14:20

З початком широкомасштабної воєнної агресії російської федерації проти України робота реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, була зупинена задля безпеки та захисту даних.

З часом доступ до частини реєстрів був відновлений на певній частині території України, а також визначені особливості нотаріальної діяльності та функціонування у єдиних та державних реєстрів в умовах воєнного стану.

Наступним кроком стало унормування особливостей надання нотаріальних послуг, зокрема щодо посвідчення правочинів із нерухомістю, а також доступу до Державного реєстру прав на нерухоме майно і Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з метою відновлення фукціонування ринку нерухомості та державної реєстрації прав на неї та бізнесу.

З цією метою Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану», якою внесено зміни до таких постанов:

  • від 29.06.1999 р. № 1172 «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів». З неї виключено Розділ «Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин»
  • від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (викладено у новій редакції)
  • від 28.02.2022 № 165 «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб», назву якої змінено на «Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру»;
  • від 03.03.2022 № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією рф»;
  • від 06.03.2022 № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану».

Серед особливостей вчинення нотаріальних дій під час воєнного стану та протягом 1 місяця з дня його припинення/скасування, зокрема:

1. У разі звернення громадян російської федерації (за винятком тих, які проживають на території України на законних підставах), юридичної особи, створеної і зареєстрованої відповідно до законодавства російської федерації, або юридичної особи, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є громадянин російської федерації (за винятком тих, які проживають на території України на законних підставах), або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства російської федерації, - незавершені нотаріальні дії ЗУПИНЯЮТЬСЯ 		</div>
		
		
		<div class=

Переглядів 338