Версія для друку
Понеділок, 04 квітня 2022 17:13

Децентралізація створила сильне місцеве самоврядування, здатне протистояти навіть військовій агресії

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов прокоментував на запит журналістів «правильність кроків реформи децентралізації».

Нагадаємо, 1 квітня, виповнилося 8 років, як Україна взяла курс на реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізації владних повноважень.

«Ви питаєте чи правильна децентралізація? Фактично тут також скрите питання «чи правильно, що в центрі уваги децентралізації була поставлена Людина? або «чи правильно було будувати дієздатне місцеве самоврядування, яке б давало собі раду з усіма питаннями місцевого значення?». Відповідь очевидна. Прикро, що сьогодні, коли російська армія напала на Україну, ми можемо побачити справжній результат децентралізації. Ви подивіться, як мужньо сьогодні протистоять громади, які в них сильні лідери, які вони об’єднані в боротьбі за суверенітет, незалежність, свободу, демократію! Як вправно вони приймають рішення! Як вони допомагають сьогодні армії і громадам, де точаться бої, при цьому будують свою оборону!», – відповів Міністр.

Силу місцевого самоврядування Олексій Чернишов пояснює якраз правильними кроками децентралізації.

«Громади об’єднувалися, а разом з тим отримували більшу ресурсну дієздатність: людську, фінансову, територіальну, майнову. Отримали самостійність у прийнятті рішень. Люди обирали ту місцеву владу, якій довіряють і спільно будували стратегії розвитку, спільно визначали черговість управлінських кроків у розбудові своїх громад. І їм вдалося чимало: виросли сотні і сотні нових шкіл і дитсадків, лікарень, ФАПів, амбулаторій, центрів надання адмінпослуг і центрів безпеки. Ви мабуть чуєте зараз часто у перехоплених телефонних розмовах російських окупантів, як ті розповідають своїм родичам «оні живут лучше, чєм ми, у них асфалтірованиє дорогі в сєлє» і таке інше», – прокоментував Олексій Чернишов.

Він додав, що українці заслуговують на краще життя, оскільки є працьовитою нацією, яка не боялася змін, яка вичавила совок зі сфери управління і взялася будувати своє майбутнє. Тому, за його словами, не дивно, що окупанти дивуються такому рівню життя в українських громадах.

«А нема нічого дивного. Це українці – сильні, вольові, працьовиті і завжди напоготові дати по зубах кожному, хто зазіхне на їх землю. Децентралізація просто допомогла українським громадам проявити всю свою міць і креативність. Радий, що і у війні реформа показала хороший результат. Скептикам, які критикували все, що пов’язано з децентралізацією, сьогодні нічого сказати», – констатував Міністр.

Він наголосив, що держава обов’язково завершить реформу у відповідності в тому числі до положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

Нагадаємо, 1 квітня 2014 року Уряд схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. У 2020 році держава завершила перший етап реформи і  місцеві вибори відбулися на новій територіальній основі громад та районів.

Переглядів 362