Версія для друку
Середа, 09 березня 2022 11:10

9 березня – 208 річниця з дня народження Тараса Шевченка.

Середа, 9 березня ,– дев’ятий день весни і чотирнадцятий день війни в Україні.

Сьогодні українці в усьому світі відзначають день народження великого українського поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча Тараса Шевченка.

На привеликий жаль, через підступний напад ворога, сьогодні ми не можемо з гідністю відсвяткувати День Народження нашого великого пророка Тараса Григоровича Шевченка.

Постать Шевченка надихає сучасних музикантів та авторів, а його пророчі слова про боротьбу за українську незалежність підтримують бойовий дух наших захисників на фронті. Життя Великого Кобзаря є прикладом свідомого вибору людини, яка обрала нелегку, сповнену випробувань і боротьби дорогу служіння рідному народові.

Вся творчість Тараса Шевченка пронизана гарячою любов’ю до рідного краю. Його думи та полум’яне слово відображали прагнення трудового люду до кращої долі.

Великий Кобзар став знаковою особистістю не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя. Тому навіть через віки не міліє, а прибуває джерело людської шани та поваги до нього.

Шевченко став символом боротьби багатьох поколінь українців за свободу та незалежність, як у ХІХ та ХХ століттях, так і у ХХІ столітті, коли сучасна росія вкотре намагається знищити все українське.

Творчістю та ідеалами Шевченка надихається багато людей, сучасних українців, його пророчі слова дають сили новим героям-захисникам нашої держави. Тарас Шевченко був і залишається символом опору російській експансії не лише у Києві під час Революції Гідності.

У XXI столітті українці дають відсіч окупантам та захищають рідну землю цитуючи, пророчі слова Тараса Шевченка, які досі продовжують бути актуальними:

Отак подивишся здаля, на москаля-

І ніби справді він людина,

Іде собі, мов сиротина,

Очима – блим, губами – плям,

І десь трапляється хвилина,

Його буває навіть жаль,

А ближче підійдеш – скотина!

Тарас Шевченко

Переглядів 522

Медіа