Версія для друку
Середа, 02 лютого 2022 11:58

Брифінг Волинської ОДА щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції

Про ситуацію з протидією поширенню коронавірусної інфекції, стан вакцинальної кампанії від COVID-19 в області та реагування на спалах поліомієліту в Україні йшлося днями на брифінгу у Волинській ОДА. 

Спікер — завідувач відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Валентина Хомутінкіна.

Вона наголосила, що захворюваність в Україні продовжує зростати, 2 області вже ввійшли до червоного рівня епіднебезпеки (Рівненська та Івано — Франківська). На Волині захворюваність на COVID-19 також стрімко зростає, поки наша область перебуває в помаранчевій зоні епіднебезпеки, але, на жаль, впевнено рухається до червоного рівня.

Про це свідчить перевищення індикаторних показників епідемічної небезпеки, а саме:

  • Динаміка рівня госпіталізацій становить 64,7% (нормативний не більше 50%);
  • Показник рівня госпіталізацій  – 74,2 на 100 тис. населення (нормативний 60 на 100 тис. населення).

В області в за минулий тиждень у порівнянні із попереднім зафіксований ріст захворюваності на 70%.  Захворіло, відповідно, 3967 людей проти 2331.

Валентина Хомутінкіна також інформувала, що з 1 лютого в області розпочався перший етап кампанії щеплення проти поліомієліту  відповідно затвердженого Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакцин спорідненого поліовірусу тип 2.

Перший етап триватиме три тижні. Протягом цього часу планується щепити дітей віком від 6 місяців до 6 років, котрі не отримали необхідної кількості доз від поліомієліту. Під час цього етапу в області планується щепити близько 6 тисяч дітей.         

Другий етап заплановано провести навесні. В його рамках всі діти мають отримати вакцину ОПВ (оральну поліомієлітну вакцину).

На першому етапі використовується ІПВ (інактивована поліомієлітна вакцина), яка забезпечує індивідуальний захист і дозволяє захистити кожну дитину від паралічу. Ця вакцина містить знешкоджені віруси поліомієліту (1, 2 та 3 типів). Проте вона, на жаль, не дозволяє припинити поширення захворювання. Для того, щоб перервати ланцюг передачі інфекції, потрібна ОПВ і саме її використовуватимуть під час другого етапу кампанії. 

Валентина Хомутінкіна звернула увагу на три факти, які особливо непокоять і які сприяють виникненню та поширенню  поліомієліту:

  • Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту.
  • Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний захист – це вакцинація. Якщо дитина не вакцинована, або вакцинована з порушенням календаря, то вона має ризик отримати параліч на все життя.
  • Один випадок призводить до поширення інфекції.

Кожна дитина в Україні має бути захищена, незважаючи на ріст захворюваності на ковід-19 і попри інші загрози, які є зараз в Україні. Тому, шановні батьки, давайте разом захистимо наших дітей.

За матеріалами офіційного вебсайту ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ»

 

Переглядів 382

Медіа