Версія для друку
Вівторок, 01 лютого 2022 10:17

Чи допомагає алкоголь зігрітись на морозі?

Щороку десятки людей помирають від переохолодження через низькі температури, а сотні потрапляють до лікарень з переохолодженням та сильними обмороженнями. Нерідко причиною таких фатальних випадків стає вживання алкогольних напоїв. Серед українців є переконання, що саме міцні напої можуть допомогти зігрітися. І багато хто практикує саме цей спосіб зігрітися взимку.

Хоча такий народний метод є досить популярним, “зігріватися” спиртними напоями вкрай небезпечно. Як відомо, алкоголь впливає на нервову систему. Він притуплює відчуття та процеси в організмі. Може здаватись, що вам стає тепліше. Але насправді таке відчуття оманливе. Під впливом алкоголю нервові реакції, які сигналізують, що тіло починає охолоджуватись, сповільнюються. Через це людина поступово втрачає контроль над відчуттям холоду, що може призвести до переохолодження.  

Коли людина вживає спиртні напої на холоді, то вона тимчасово відчуває тепло. Це так впливає алкоголь: він на деякий час розширює судини на поверхні тіла. Внутрішня ж температура організму не підвищується і продовжує знижуватись на холоді. Пори на шкірі, які розширюються під цим впливом, змушені скидати назовні надмірне тепло. Людині може ставати спекотно, тому вона розстібає або знімає частину верхнього одягу. Усе це вкупі веде до стрімкого охолодження тіла.

Коли твереза людина відчуває холод, вона починає рухатись, щоб зігрітися. А алкоголь робить людину малорухливою. Нетвереза людина може просто заснути на холоді і не прокинутись, тому що смерть при низьких температурах настає дуже швидко. У кращому випадку вдасться обійтися обмороженням кінцівок.

Алкогольні напої справді можуть зняти спазми судин та посилити кровообіг після перебування на холоді, але лише тоді, коли людина знаходиться в теплому приміщенні. Втім, все ж закликаємо мінімізувати споживання спиртного загалом. Пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує. Значне споживання алкогольних напоїв провокує розвиток серцево-судинних хвороб, психічних захворювань, цукрового діабету, а також веде до набору зайвих кілограмів. 

Міністерство охорони здоров’я України

Переглядів 587