Версія для друку
Четвер, 25 листопада 2021 09:28

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Кампанія "16 днів проти насильства" проводиться щорічно з 25 листопада до 10 грудня з метою привернення уваги громадськості до актуальних для суспільства проблем – подолання насильства в сім’ях, захисту прав жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, гендерно зумовленого насильства та забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» 2001 року. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші дати важливі для демократичної спільноти. Вибрані вони не випадково, адже створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, наголошуючи, що будь-які прояви насильства, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби із насильством щодо жінок.

В будь якому суспільстві жінка і надалі залишається в дискримінаційному положенні стосовно чоловіків. Найчастіше насилля зазнає жінка в сім’ї.

В сім’ї жінки часто страждають від фізичного або сексуального насилля. Особи, які зазнали насильства, частіше мають порушення психічного здоров’я (депресивні стани, схильність до суїциду), проблеми пов’язані з сексуальним та репродуктивним здоров’ям, схильність до алкоголізму та наркоманії.

Природа насильства циклічна, і жінкам не слід cподіватись, що чоловік зміниться.  Дати кривднику надію ще на один шанс, це перш за все наразити себе та дітей знову на небезпеку. Кривдника не слід жаліти або виправдовувати, бо з любої ситуації є вихід без застосування насильства.

Отже, не мовчіть, зверніться одразу за кваліфікованою допомогою. Лише разом можливо зупинити насильство, та пройти потрібний курс реабілітації як для жертви, так і для кривдника.

 

  • 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик  до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД. Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилося. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІДу найвищий, серед дорослого населення.  Точна кількість ВІЛ-інфікованих в Україні невідома. Аналіз офіційних даних щодо поширення ВІЛ-інфекції свідчить, що епідемія триває з тенденцією до подальшого зростання в усіх регіонах України.

  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством

Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства.

Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. Для України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Метою цього Дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, продаж наречених, передання у спадщину вдів і насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах.

Завдання Міжнародного дня боротьби за скасування рабства — заохотити об’єднання зусиль урядів, громадянського суспільства та приватного сектора, спрямованих на викорінення всіх сучасних форм рабства.

  • 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими Можливостями

Генеральна Асамблея закликала держави проводити подальшу інтеграцію осіб із інвалідністю в життя суспільства. Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства — людей із інвалідністю.

Усунення бар’єрів на шляху до самореалізації осіб з особливими потребами, гарантування доступу до гідної освіти і робочих місць на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики України.

  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера

Генеральна Асамблея ООН в 1985-му році на 40-й сесії у спеціальній резолюції запропонувала урядам відзначати 5 грудня як «Міжнародний день волонтерів в ім’я економічного і соціального розвитку» (резолюція № A/RES/47/3), закликавши їх здійснювати заходи для спонукання людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги як волонтерів.

Російська агресія в 2014 році  дала поштовх розвитку волонтерства в Україні як потужного громадянського руху.  Саме завдяки українським волонтерам Україна вистояла й зберегла незалежність. Свою допомогу армії вони надають вже сьомий рік. На даний час вони допомагають медикам подолати пандемію гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2.

  • 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

6 грудня 1989 року 25-річний Марк Лепін, озброєний самозарядним карабіном Ruger Mini-14 та мисливським ножем проник у політехнічну школу Монреаля, де розстріляв 14 студенток і поранив 13 інших, після чого вчинив самогубство.

Він відкривав вогонь винятково по жінках і в передсмертній записці звинуватив феміністок у тому, що вони нібито зруйнували його життя. Цей теракт викликав значний резонанс у канадському суспільстві, спричинив посилення контролю за вогнепальною зброєю у країні і загострив увагу на проблемі насильства проти жінок.

Пізніше 6 грудня стало Національним днем пам’яті та дій проти насильства щодо жінок.

  • 10   грудня – Міжнародний день прав людини.

День прав людини — міжнародне свято, що відзначається 10 грудня  за  ропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.

Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов’язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

Від 1950 року, цього дня у світі й відзначають Міжнародний День прав людини. В цей день проводиться пленарне засідання ООН і всесвітня організація відзначає тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод, а Норвезькій Нобелівськтий комітет в Осло вручає 10 грудня Нобелівську нагороду миру.

 

Переглядів 467