Версія для друку
П'ятниця, 12 листопада 2021 09:33

Іван Лукеря: У Мінрегіоні створюють Геоінформаційну систему моніторингу та оцінювання розвитку регіонів та громад

Громади і регіони мають уніфікувати інформацію про власні досягнення та стратегічні цілі. Дієвим інструментом для цього стане Геоінформаційна система (ГІС) моніторингу та оцінювання розвитку регіонів та громад, яка наразі розробляється у Мінрегіоні спільно з партнерами з розвитку. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря під час засідання підгрупи «Регіональний розвиток» секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток».

«Наразі пріоритетним завданням для Мінрегіону є створення Геоінформаційної системи моніторингу та оцінювання розвитку регіонів та громад. Вона не лише дозволить уніфікувати інформацію про наявні досягнення у громадах і регіонах, а й сприятиме ефективному розвитку територій. Робота системи базуватиметься на Законі України “Про засади державної регіональної політики”. У Міністерстві вже створено відповідну Концепцію ГІС та утворено Міжвідомчу робочу групу з розробки системи. До неї увійшли представники центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, а також експерти партнерів з розвитку», — зазначив Іван Лукеря.

За словами заступника Міністра, ГІС дозволить здійснювати моніторинг усіх напрямів реалізації державної регіональної політики за ключовими кластерами. Йдеться про стратегічне планування, соціально-економічний розвиток, публічні інвестиції, розвиток транскордонного співробітництва та доступність публічних сервісів і послуг.

Також учасники засідання обговорили Матрицю спільних результатів співпраці Міністерства розвитку громад та територій з Партнерами з розвитку у сфері формування та реалізації державної регіональної політики. Документ є дороговказом для роботи Мінрегіону та міжнародних партнерів по впровадженню реформи регіонального розвитку.

Матриця розроблена за підтримки проєкту «SURGE» на засадах RBM і відповідає Державній стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки та Середньостроковому плану дій Уряду.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що Мінрегіон стане пілотом з впровадження RBM-підходів (методології управління, орієнтованої на результат) – нових стандартів стратегічного планування.

Довідково

Підхід RBM (Results-Based Management) передбачає:

  • визначення очікуваних результатів на основі аналізу поточної ситуації;
  • визначення основної аудиторії очікуваних змін та розробку стратегій, відповідно до їхніх потреб;
  • моніторинг прогресу;
  • виявлення та управління ризиками; 
  • звітування про досягнуті результати.

Міністерство розвитку громад та територій України

Переглядів 408