Версія для друку
Четвер, 16 вересня 2021 15:00

Американський білий метелик - небезпечний карантинний шкідник: в населених пунктах району запроваджено карантинний режим

Американський білий метелик - багатоїдний шкідник, що пошкоджує більше 250 видів плодових, декоративних та лісових дерев, дуже полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева. Це надзвичайно шкодочинний вид.

На Волині вперше було виявлено у 2019 році на теренах колишнього Рожищенського району. А в 2020 році він розповсюдився на території інших районів, зокрема Луцького та тоді ще Горохівського. Були вжиті заходи з його локалізації та ліквідації. 

Як інформувала Ірина Хайдукова, начальник відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області спеціалісти управління регулярно проводять обстеження територій населених пунктів і Луцького району зокрема, щоб виявити нові вогнища американського білого метелика, та ревізують старі. Наразі під час ревізії вогнищ шкідника зафіксовано відродження гусениць другого покоління.

З сьогоднішнього дня карантинний режим уже запроваджений на території міста Луцька (загальною площею понад  4 тисячі га) розпорядженням голови Волинської обласної державної адміністрації. 

В свою чергу, під час засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з метою запобігання розповсюдження і своєчасної локалізації та ліквідації шкідливих організмів члени комісії одноголосно підтримали запровадеження карантинного режиму на території окремих населених пунктів Луцького району загальною площею 17 700 га. 

Детальніше з розпорядженням та заходами з локалізації та ліквідації можна ознайомитися за посиланням

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Переглядів 415