Версія для друку
Вівторок, 06 червня 2017 10:29

Що важливо знати тим, хто планує працювати в ЄС

Влаштуватися на оплачувану роботу в країнах Європейського союзу громадяни України можуть тільки в разі отримання національної робочої візи або посвідки на проживання.

Короткострокові візи, у тому числі мультивізи, а також безвізовий режим не дають такого права.

Ви можете легально «волонтерити», наприклад, у молодіжних організаціях (і в ЄС є чимало таких можливостей, коли приїжджим надається їжа і житло), але оплачувана робота перетворить вас у порушника міграційного законодавства.

А це означає загрозу депортації та заборони на повторний в’їзд до країн ЄС на кілька років.

Це правило стосується будь-якої оплачуваної роботи, включаючи сезонну роботу, яка формально вкладається у дозволені 90 днів перебування у Шенгенській зоні.

Важливий момент: бізнес-поїздки і відрядження, за які платить український роботодавець, не вважаються «роботою в ЄС», вони є законним приводом для безвізових поїздок.

Крім того, безвіз дає можливість підготуватися до легального працевлаштування у країнах Євросоюзу. У вас є право поїхати до ЄС на умовах безвізового режиму, аби:

  • знайти відповідну роботу в країнах ЄС
  • провести переговори щодо працевлаштування
  • узгодити майбутній контракт і робоче запрошення
  • ознайомитися з умовами можливої роботи

Під час пошуку роботи можна брати участь у короткострокових навчальних програмах і тренінгах, що надаються потенційними роботодавцями. Головне, аби претенденту не виплачувалася заробітна платня за час навчання.

А потім, отримавши запрошення до офіційного працевлаштування, повертаєтеся в Україну, оформлюєте робочу візу і їдете до Євросоюзу, аби працювати легально.

Зрештою, це у ваших інтересах: легальні працівники не ризикують потрапити під депортацію і заборону в’їзду, до того ж вони отримують легальну і справедливу винагороду за свою роботу.

Як знайти роботу за кордоном та які документи оформити для працевлаштування за кордоном, дізнайтесь у пораднику, підготовленому ГО «Європа без бар’єрів».

Переглядів 33327 Останнє редагування Понеділок, 05 червня 2017 22:55