Версія для друку
Понеділок, 16 травня 2022 11:31

Статус кандидата продемонструє – Європейський Союз поважає рішення, що майбутнє України в ЄС, – Ольга Стефанішіна

   
   

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішіна в інтерв’ю німецькому виданню Spiegel зазначила, що статус кандидата продемонструє – Європейський Союз поважає рішення, що майбутнє України в ЄС.

Віце-прем'єр-міністр також додала, що це закрило б питання про «сферу впливу росії», що є ініціативою для війни.

Важливість вступу України до ЄС

Членство України в Європейському Союзі навряд чи можна зупинити військову агресію. Але український народ обрав шлях до ЄС і багато зробив для реалізації цього прагнення. Війна росії є спробою підтримати це рішення, зупинити наш розвиток військовими злочинами російськими. 

Якщо росія переможе, постраждає не тільки Україна. Війна росії – це напад на весь демократичний світ. Ми всі повинні подумати, що ми можемо привнести в європейську стабільність. Будь-який успіх росії засвідчить, що ЄС не в змозі повернути мир у Європі. Якщо росія переможе в Україні, вона фактично встановить свої правила на континенті.

Щодо можливих альтернатив наданню статусу кандидата  

Україна не є альтернативою. Український народ продемонстрував свою відданість цінностям ЄС. Тримати його в заручниках внутрішньоєвропейських дебатів щодо перебудови ЄС – не найкращий шлях. Ми маємо консенсус усіх 27 держав-членів щодо того, що Україна є до європейської сім’ї. Ми знаємо, що вступ – це складний процес. Все, про що ми зараз просимо, це статус кандидата. Аргументів проти цього немає. Будь-які вагання були б ознакою слабкості.

Військова підтримка ЄС

ЄС вперше в історії дає 1,5 мільярда євро на військову підтримку третьої держави. Це дуже сильний знак солідарності з Україною. Йдеться про відшкодування державам-членам за надану Україні підтримку. Кожен уряд сам вирішує, що він надає. 

Роль Німеччини 

Німеччина може змінити параметр. Найкраще, що країна може зробити зараз, – це можна підтримати статус України як кандидата в члени ЄС. Німеччина представляє стару Європу і тепер може зробити свій внесок у створення нової Європи. Таким чином ми могли перегорнути нову сторінку в наших двосторонніх відносинах.

Детальніше (німецькою): https://cutt.ly/pHlIYwa 

Переглядів 28837