Версія для друку
Середа, 23 лютого 2022 15:38

Уряд ухвалив проект Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2022 рік

23 лютого Кабінет Міністрів України ухвалив проект Указу Президента України «Про Річну національну програму під егідою Комісії Україна — НАТО на 2022 рік» (далі – РНП-2022).

«Сьогодні ми ухвалили важливий документ – проект РНП на 2022 рік. Визнання Росією псевдо об'єднань територій українського Донбасу – це чергове грубе порушення територіальної цілісності і суверенітету нашої держави. У цій новій реальності виконання РНП, яка за структурою і змістом подібна до Плану дій щодо членства в НАТО, є одним з елементів забезпечення безпеки для наших громадян. Це продовження реалізації реформ, які роблять нас сумісними військово та політично з державами-членами НАТО. А найголовніше – сильними та стійкими. Курс євроатлантичної інтеграції України залишається незмінним», – коментує Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

РНП-2022, зокрема, зосереджується на:

  • активізації реформ в Україні, зокрема щодо боротьби з корупцією, посилення верховенства права, демократичного цивільного контролю над сектором безпеки й оборони;
  • забезпеченні взаємосумісності інститутів безпеки й оборони України та Альянсу;
  • індивідуальному та/або спільному з НАТО внеску України в безпеку Чорноморського регіону;
  • адаптації сектору безпеки й оборони України до норм і принципів НАТО, зокрема створення національної системи стійкості та реформування оборонної промисловості;
  • поглибленні взаємодії з НАТО в межах статусу партнера з розширеними можливостями, який Україна отримала у 2020 році;
  • гармонізації українського законодавства із законодавством держав - членів НАТО у сфері безпеки й оборони;
  • забезпеченні рівних прав та можливостей жінок і чоловіків сектору безпеки й оборони України;
  • підвищенні рівня професійної компетентності держслужбовців, що працюють на реалізацію Україною євроатлантичного курсу.

РНП-2022, як і попередня РНП-2021, – «людиноцентрична»: основна увага державної політики євроатлантичної інтеграції спрямована на забезпечення безпеки й добробуту людини як ключового суб’єктa національної безпеки.

Документ розроблено з урахуванням сучасної світової методології «Управління, орієнтоване на результат», яку використовують держави-члени НАТО та багато міжнародних організацій при розробці документів стратегічного характеру.

Проект РНП-2022 буде передано на розгляд Президентові України з метою подальшого затвердження.

Довідково

Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО на 2022 рік - це ключовий інструмент досягнення Україною критеріїв членства в НАТО. Структура РНП відповідає структурі Плану дій щодо членства в НАТО, де перелічені стратегічні цілі, зміст, завдання та заходи за напрямами: політичні та економічні питання, оборонні та військові питання, питання ресурсів, питання безпеки, правові питання.

Переглядів 29618